Obavijesti

News

Komentari 20

Oglušio se na poziv u pomoć? Kreće postupak protiv Hrvata

Postupak se vodi zbog tragedije u Mediteranu od 18. siječnja, na oko 50 NM sjeveroistočno od Tripolija, kada je pri potonuću gumenjaka poginulo najmanje 117 ljudi

VIDEO

Talijansko tužiteljstvo je pokrenulo postupak protiv hrvatskog državljanina, zapovjednika tankera Cordula Jacob, zbog nepružanja pomoći na moru. Potvrdu smo dobili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, iz kojeg su putem Veleposlanstva RH u Rimu u dva navrata zatražili obavijest od talijanske strane. U utorak predvečer su talijanske vlasti doista i potvrdile kako je riječ o hrvatskom državljaninu.

Postupak se vodi zbog tragedije u Mediteranu od 18. siječnja, na oko 50 NM sjeveroistočno od Tripolija, kada je pri potonuću gumenjaka poginulo najmanje 117 ljudi uključujući dvoje djece (jedno dojenče staro dva mjeseca) i deset žena, među kojima i trudnica. Točan broj žrtava su spasiteljima dala trojica spašenih, muškarci iz Gambije, Gane te Sudana. Okolnosti cijelog slučaja još su prilično nejasne, pogotovo znajući da je prvih desetak dana specijalni tužitelj Salvatore Vella iz Agrigenta sumnju u sporu reakciju pri akciji spašavanja usmjerio na – IMRCC (International Maritime Rescue Coordination Centre) u Rimu. Prema njegovoj tadašnjoj izjavi, postojala je “rupa” od tri sata.

Tanker nastavio ploviti bez obzira na pozive

Tek se početkom veljače pažnja tužiteljstva okrenula prema zapovjedniku tankera Cordula Jacob koji navodno nije odgovorio na poziv za spašavanje. Prema dostupnim informacijama, oko 13,40 sati talijanski vojni avion je uočio veliki gumenjak 50-ak nautičkih milja sjeveroistočno od Tripolija s oko 50-ak ljudi na brodu te dosta njih u moru. Obavijestio je zapovjedništvo u Rimu te ispustio dva gumena splava. U 13,42 sati u zrakoplovu Moonbird humanitarne civilne organizacije Sea Watch čuli su radio-komunikaciju, no u 14 sati su dobili poruku kako je za spašavanje zadužena Libija. Pokušali su kontaktirati MRCC Tripoli, bez uspjeha. U međuvremenu je tanker Cordula Jacob nastavio ploviti u smjeru istoka, nesvjesni događanja na tonućem gumenjaku.

Tek je u 15,02 sati iz Rima stigao poziv svim plovilima u blizini da se upute prema mjestu potonuća. U 16,40 sati na lokaciju stiže talijanski vojni helikopter koji pronalazi i spašava tri preživjela, gotovo istovremeno kada libijska Obalna straža javlja da će preuzeti akciju spašavanja. Cordula Jacob i brod Sea-Watch 3 civilne organizacije stižu na mjesto potonuća satima kasnije te ne pronalaze ni tijela ni preživjele. Na tankeru Cordula Jacob su poziv primili kada su se nalazili 36,5 milja od gumenjaka, a kako tvrdi talijanska strana, brod se okrenuo i uključio u akciju spašavanja tek kada su zapovjedniku zaprijetili sankcijama. Helikopter koji je izvukao trojicu nesretnika je krenuo s talijanskog razarača koji se nalazio 110 NM od mjesta havarije. Ključno je pitanje kada je uzletio s ratnog broda, odnosno da li je tanker s hrvatskim zapovjednikom mogao stići ranije...

'Puno je tu nejasnoća'

Vlasnici tankera, njemačka tvrtka sa sjedištem u Hamburgu Jacob The Shipping Group, nisu nam odgovorili na upit o ovom slučaju, dok smo u razgovoru s Nevenom Melvanom iz Sindikata pomoraca Hrvatske doznali kako je u cijelom slučaju puno nejasnoća.

- Pitanje je kada je poziv za akciju spašavanja upućen, je li upućen svim plovilima u blizini ili posebno posadi Cordule Jacob. Također je pitanje udaljenosti od mjesta havarije, odnosno brzine reakcije pojedinog plovila. No, o svemu moraju postojati zapisi i vremena poziva, razgovora. Za sada nemamo dovoljno informacija o slučaju pa ga ne mogu komentirati. Pokušali smo utvrditi identitet zapovjednika tankera, no za sada samo znamo kako je prije dva i pol mjeseca na Corduli Jacob kapetan bio bugarski državljanin.

Cordula Jacob je napustila luku Mellitah u Libiji 18. siječnja nešto iza šest sati ujutro te je plovila prema Singapuru via Suez. Danas se nalazi na poziciji istočno od Singapurskog tjesnaca, na putu za Gulei u Kini. Iz MVEP-a su nam odgovorili kako “diplomatsko konzularna predstavništva mogu pružati pomoć uhićenicima na njihov zahtjev sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.” Za sada, čini se, nema potreba za takvu pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...