Obavijesti

News

Komentari 104

Ogromno gnijezdo: Strahujem da će mi unuke ubiti stršljeni

Ogromno gnijezdo: Strahujem da će mi unuke ubiti stršljeni
4

OGORČEN JE: Marko Mihaljević iz Dalja strahuje za svoj i život obitelji zbog opasnih stršljena. Općina je na stršljene poslala komunalca bez zaštitne opreme

VIDEO

Cijelo ljeto borimo se protiv stršljena. Lete svuda uokolo preko dana, a preko noći, kada upalimo svjetlo, moramo se zabarikadirati u kuću i ne pomišljati izaći.

VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41

Sve udara u staklo koliko se zabijaju u prozore. Unuci nam više ne žele doći u posjet jer ih je strah, a strah je i nas, kaže ogorčeni Marko Mihaljević iz Dalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Obitelj Mihaljević mjesecima terorizira roj stršljena, koji izlaze iz ogromnoga gnijezda u potkrovlju susjedne, napuštene kuće. U toj kući u Ulici Boška Paradžika živi podstanarka, žena s malim djetetom, koja također često izbiva iz kuće zbog opasnih stršljena. I ona bi voljela da se to gnijezdo uništi jer se i ona boji za svoje dijete. Vlasnici kuće žive u Kanadi već godinama. Kad je Marko Mihaljević otišao u općinu Erdut, kod načelnika Jugoslava Vesića, prijaviti opasno gnijezdo stršljena, rečeno mu je kako općina nema rješenje za taj problem.



- Problem je što je gnijezdo stršljena u kući koja je privatni posjed. U tom slučaju vlasnik kuće sam mora naći rješenje kako ukloniti gnijezdo i na to smo upozorili gospođu koja sad živi kao podstanarka u toj kući - rekli su nam u općini te dodali da su imali samo jednu pritužbu na stršljene ovoga ljeta.

- Ogorčen sam jer to traje već mjesecima. Uklanjanjem gnijezda stršljena bavi se jedna privatna tvrtka iz Osijeka, a to naplaćuje 700 kuna. Pa zašto mi općini svakog mjeseca plaćamo 50 kuna komunalije ako oni nemaju novca za ovakvu intervenciju koja može spasiti nečiji život - pita se Mihaljević. Razmišljao je o tome da sam ukloni gnijezdo, no potkrovlje susjedove kuće je visoko i on nema načina doći do njega.



- Imamo male unuke i naravno da nas je strah. I ja i žena, kad izlazimo navečer, zabundamo se u hlače, jaknu i kapu, da nas ne ubodu. Jednu večer smo ih vani ubili 20 mlatilicama za komarce - kaže Marko. Ne zna kome bi se obratio za pomoć. Pčelar Josip Križ kaže da je pojava stršljena uobičajena.

- Zbog nedostatka šupljeg drveća u šumama, stršljeni rade gnijezda u kućama. Pošto protekla zima nije bila jaka, ove ih je jeseni sve više. Preko zime će sami od sebe otići, a najbolje je da ih se ne dira - kazao je Josip.

Općina na stršljene poslala komunalca bez zaštitne opreme     

Bio sam začuđen njegovom pojavom jer, osim spreja, nije sa sobom imao ništa drugo, nikakvo zaštitno odijelo. Očigledno se nije ranije baš susretao sa stršljenima, rekao je Marko Mihaljević.

Zavapio je u pomoć jer ga roj stršljenova iz golemoga gnijezda u susjednoj kući već mjesecima zlostavlja i prijeti njegovoj unučadi. Općina Erdut tek nakon teksta u 24sata je odlučila riješiti problem. Načelnik općine poslao je djelatnike tvrtke Čvorkovac iz Dalja koja u ovoj općini radi na poslovima komunalnih djelatnosti.

S djelatnikom Čvorkovca došla je i susjeda koja je podstanarka kuće u čijem se potkrovlju nalazi leglo. Ona ima malo dijete i također je izbjegavala boraviti na otvorenom kad je bila kod kuće.

- Djelatnik tvrtke i ja popeli smo se ljestvama na krov kuće do tog otvora u potkrovlju. Ja sam ostao blizu ljestvi jer sam bio siguran da to neće proći samo tako. Čim je on ušpricao taj sprej u otvore, iz njih su počeli izlijetati stršljeni, njih stotine. Počeli smo bježati. Sletjeli smo niz ljestve, a jedan je stršljen ubo tog radnika u vrat. Mi smo svi pobjegli u kuće, a on je uletio u automobil i otišao - priča šokirani Marko. Dodao je kako nije siguran koliko je tih opasnih napasnika sad uništeno i mogu li se oni koji su pobjegli vratiti u to svoje leglo koje nisu uspjeli uništiti.

- Kad smo osvijetlili to potkrovlje, kroz otvor u zidu vidjeli smo da je leglo veliko kao televizor. Mislim da bi to trebalo uništiti jer se oni u njega sad mogu vratiti - tvrdi Marko.

Iz tvrtke Čvorkovac uspjeli smo saznati tek da je radnik dobro i da nije imao nikakve posljedice nakon uboda stršljena. Kako direktorica nije bila dostupna za izjavu, nismo uspjeli saznati je li to kraj tretmana legla stršljena ili će se ipak odlučiti uništiti i leglo kad nabave odgovarajuću zaštitnu opremu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a