Obavijesti

News

Komentari 25

Okončana bitka koju vodi 12 godina: 'Frane nema što reći'

Okončana bitka koju vodi 12 godina: 'Frane nema što reći'
1

Nagodba s Vladom RH, naime, tek treba biti potpisana. U Tisnom su zadovoljni ovakvim epilogom. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin ističe zadovoljstvo

VIDEO

Frane Lučić i njegova obitelj suzdržavaju se od svakog komentira odluke Vlade. To čine po naputku odvjetnika Šime Savića kojeg su angažirali da ih zastupa u parnicama protiv RH, Grada Šibenika, JVP Šibenik, Općine Tisno i DVD-a Tisno na sudovima u Zagrebu i Šibeniku.

- Frane Lučić neće ništa reći. Komentirat će kad ja odlučim da treba, a za sada je sve što treba reći sadržano u presudi - rekao nam je kratko Savić, uz molbu za razumijevanje.  

Lučiću 5,49 milijuna kuna: 'To nije priznanje krivnje Hrvatske'
Lučiću 5,49 milijuna kuna: 'To nije priznanje krivnje Hrvatske'

Nagodba s Vladom RH, naime, tek treba biti potpisana. U Tisnom su zadovoljni ovakvim epilogom. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin ističe zadovoljstvo prvenstveno stoga što će odluka Vlade kornatskom heroju konačno omogućiti da nastavi život tamo gdje je stao 30. kolovoza 2007. 

- Ovim bi trebala biti završena životna bitka koju Frane Lučić vodi 12 godina i ona dvije godine kraća, pravna. Zadovoljan sam što je konačno Vlada smogla snage i donijela ovakvu političku odluku, no nažalost, u izjavi premijera Plenkovića čuli smo i da RH ne snosi odgovornost za ono što se tog dana dogodilo na Kornatu - rekao nam je Klarin, koji i dalje ne prihvaća odluku da se kornatska tragedija drži obavijena velom tajne.

- Čini se da nikada nećemo saznati što se tog 30. kolovoza dogodilo na Kornatu, a ponavljanja da država nema odgovornost za vatrogasnu intervenciju u nacionalnom parku  samo otvara rane obiteljima stradalih - kaže Klarin.

U namjeri da se što prije isplati odšteta,  DVD Tisno, odnosno Općina Tisno kao osnivač, nedavno je u javnost izašlo s najavom prodaje svog vatrogasnog doma. Frane Lučić je dugo odbijao tužiti svoj DVD i Općinu, no po nagovoru odvjetnika ipak je to učinio. Kako nagodba podrazumijeva i povlačenje svih tužbi, tišnjanskim vatrogascima ostaje vatrogasni dom. 

Predsjednik HVZ Ante Sanader pozdravlja nagodbu s Franom Lučićem

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader pozdravio je u petak činjenicu da je hrvatska Vlada podržala sklapanje nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, kojom bi se Lučiću isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna uz mjesečnu rentu od šest tisuća kuna.

"U ime svih hrvatskih vatrogasaca čestitam i zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi da su nakon 12 godina bili prvi koji su imali senzibilitet za potrebe i muke Frane Lučića", rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, napominjući kako je to poruka i svim vatrogascima da Vlada stoji iza njih.

Otkrio je da je nedavno, kad je pitanje nagodbe postalo aktualno, razgovarao s premijerom koji mu je rekao da "tu agoniju" treba prekinuti i naći rješenje. "To se pokazalo danas na sjednici Vlade", rekao je Sanader koji odbacuje teze da je nagodba posljedica političkih pritisaka na neovisno Državno odvjetništvo.

Nije bilo pritisaka na DORH

"Nije to posljedica pritiska, barem kad se tiče ove Vlade, ova je Vlada nakon sto godina vratila dostojanstvo vatrogascima time što je vatrogasnoj organizaciji dala nadležnost za zaštitu od požara", istaknuo je predsjednik HVZ.

Podsjetio je pritom kako je Hrvatski sabor koncem prošle godine, kroz zakon, HVZ proglasio nadležnim tijelom za vatrogastvo. Osim toga, od 1. siječnja dobivamo Središnji državni ured za vatrogastvo, vatrogasci će upravljati vatrogasnim sustavom,a ne političari opće prakse, naglasio je.

Na pitanje tko je odgovoran za smrt vatrogasaca, s obzirom da se Vlada i DORH ne smatraju odgovorni za ozlijede vatrogasaca na intervencijama, Sanader je kazao da to nije pitanje za njega. "To je pitanje za druge adrese. Mogu samo reći da su vatrogasci osposobljeni, stručni i vode intervencije, a vatrogasna je djelatnost opasna djelatnost".

"Možemo ići gasiti kontejner u zadnjoj ulici, ako neka budala stavi eksplozivnu napravu vatrogasac može poginuti. Svjesni smo da imamo opasno zanimanja i da svaka naša intervencija može završiti sa smrtnim posljedicama. Kornati su bili najveća tragedija hrvatskog vatrogastva u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, ali pogibije vatrogasaca su česte u cijelom svijetu", podsjetio je Sanader.

Vatrogasci spremni za sezonu

Uvjeren je da vatrogasci spremni čekaju novu protupožarnu sezonu, iako za njih, naglasio je, sezona traje cijelu godinu.

"Vatrogascima je požarna sezona 365 dana u godini, a ljetni period je samo vrijeme većih požara otvorenih prostora i vatrogasci su za to maksimalno spremni", poručio je Sanader uvjeren da će sve funkcionirati i u pogledu tehnike.

Na pitanja o kanaderima uputio je na nadležno Ministarstvo obrane, uvjeren da će i oni biti spremni za požarnu sezonu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...