Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Okrenula se splav, imali smo par kolačića i pili smo kišnicu'

None Foto: screenshot/

Dvojica Ukrajinaca i Rus spašeni su treći dan nakon što je brod Bourbon Rhode potonuo. Ispričali su kako im se zbog vjetra i valova prevrnuo čamac te im je sav pribor za preživljavanje pao u more...

Jedini zasad pronađeni preživjeli mornari s Bourbon Rhodea ispričali su kako je izgledalo njihovo spašavanje. Nakon što su ovog tjedna ispitani, pridružili su se svojim obiteljima.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nekoliko puta zbližili su se sa smrću, pogotovo kad se zbog vjetra i valova okrenuo čamac za spašavanje. S izuzetkom nekoliko kolačića, sav je pribor za preživljavanje na brodu pao u vodu. Pili su kišnicu - kaže prefekt Martinika Franck Robine, piše Voiles.

Na društvenim mrežama pojavila se i videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje prvih preživjelih članova posade Bourbon Rhodea – Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca Dmytra Marchenka i Yevhenia Nikolova.

Javio nam se čovjek koji je snimio video.

- Bili su u splavu tri dana i dvije noći. Izvukli smo ih potpuno iscrpljene. Mislim da ih je primijetio avion Falcon i poslao nam koordinate. Odmah smo djelovali i spasili ih - rekao nam je čovjek koji je snimio video.

'Našli su još jednu splav'

Za Morski.hr je pomorac iz Manile ispričao šokantnu ispovijest za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja, ispričali preživjeli brodolomci.

– Rekli su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava pomorac.

– Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi – kaže za Morski.hr.

'OVO JE TEŠKA ODLUKA' Vlasti Martinika su objavile: 'Prekidamo aktivnu potragu'

Podsjetimo, trojica mornara su spašena, četvorica su preminula, a za sedmoricom potraga još uvijek traje - među njima je i šibenski kapetan Dino Miškić. 

Inače, dvojica Ukrajinaca i Rus spašeni su treći dan nakon što je Bourbon Rhode potonuo 26. rujna. Prema svjedočanstvu jednog od njih, Igora Morozova, u moru su proveli 24 sata držeći se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su ih sve dalje od mjesta gdje je potonuo brod.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Komentari (74)
  • Nije tema jer i ovo je tragedija al sa kojim razlogom nije dopusteno komentiranje pustanje na slobodu silovatelja?da se ne bi culo misljenje naroda za jos jedno krivosude...da bi se zastitili monstrumi, a djevojka i njena obitelj nemaju pravo na pravdu koja se u vecini slucajeva rijesava uz pomoc medija.

    14. 10. 2019,   16:32
  • "Nekoliko puta zbližili su se sa smrću, pogotovo kad se zbog vjetra i valova okrenuo čamac za spašavanje"----------Pa nije se okrenuo camac za spasavanje, vec splav. Čamac nije što i splav.

    14. 10. 2019,   15:35
  • Prvo su rekli njih 5 se drzalo za splav.. od toga trojica prezivjela. Sad ih je bilo cetri u splavu a tri na palubi.. Hoce se itko zbrojiti ovdje?

    14. 10. 2019,   16:49