Obavijesti

News

Komentari 224

Sanader o svjedočenju Kosor: Nisam se bojao, rekla je istinu

Sanader o svjedočenju Kosor: Nisam se bojao, rekla je istinu
10

Jadranka Kosor je danas demantirala iskaz Mladena Barišića i rekla je kako joj Sanader nije govorio o nikakvom iznosu novca niti o financiranju "ispod stola"

VIDEO

Današnje svjedočenje je bilo očekivano jer je naprosto riječ o istini, HDZ je bila stranka koja je funkcionirala po zakonu, o tome su svjedočile sve institucije, od Fine do državne revizije. Mislim da je danas pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali krivnju prebaciti na mene i stranku. Mislim da im to neće proći, rekao je Ivo Sanader nakon svjedočenja Jadranke Kosor. Na pitanje novinara da li se bojao da će Kosor u svojem svjedočenju biti oštrija prema njemu, Sanader je rekao kako se nije bojao te da je očekivao da će reći istinu. Na opasku novinara kako se on i Kosor dugo nisu vidjeli, Sanader je rekao: "Kako ne, svaki dan je vidim na TV-u".  

Kosor: Mislila sam da pjevači besplatno pjevaju u kampanji 

Ja sam mislila da pjevači koji su članovi HDZ-a u kampanjama pjevaju besplatno jer bih to očekivala od svakog člana, rekla je na suđenju u slučaju Fimi Media u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu svjedokinja Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a. Ona je u vrijeme kada je Ivo Sanader bio predsjednik stranke bila njegova zamjenica te članica predsjedništva. Kad je ušla u sudnicu Sanadera nije pogledala niti ga je pozdravila. 

Rekla je kako je predsjedništvo stranke odlučivalo o nekim stvarima vezanima za financije HDZ-a, npr. o nekim donacijama. Kaže kako je uvijek mislila da nije bilo razloga da sumnja u to da su te donacije bile isplaćene iz redovitog poslovanja HDZ-a. Što se tiče kupnje BMW-a 2008. godine, Kosor je rekla kako je za kupnju doznala kad je oštećen u Mokricama i kad se o tome počelo pisati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Novac koji smo vratili smo dobili od Barišića"

Kosor je potvrdila kako je Bačić vratio dva milijuna kuna i 300.000 eura USKOK-u. Rekla je kako su taj novac dobili od Mladena Barišića, bivšeg rizničara nakon njegovog razrješenja.

- Barišić je rekao da ima određenu svotu novca, rekao je da su to donacije. Moram reći da taj novac nisam nikad vidjela, on je pohranjen u stranci u jedan sef. Kad je 2010. iz medija postalo jasno da se kristaliziraju neki problemi, smatrali smo da taj novac treba predati USKOK-u. Ja sam nazvala glavnog državnog odvjetnika, rekla mu da postoji taj novac za koji je nama rečeno da je od donacija i da ga želimo predati - kazala je Kosor. 

"Da sam onda imala današnju pamet taj bi novac vratili donatorima"

- Nakon predaje o tom novcu više nismo razgovarali. Da sam onda imala današnju pamet i znanje, inzistirala bih da se taj novac vrati donatorima ili da se uplati u proračun - rekla je Kosor.

Dodala je i kako se tim novcem nije bavila nakon što je postala premijerka jer se morala baviti važnijim stvarima kao što su kako izvući zemlju iz krize, ulazak u EU...

"Nije bilo priče o novcu ispod i iznad stola"

Kosor su predočili iskaz Mladena Barišića koji kaže kako je Sanader na odlasku Kosor rekao da se izbori ne mogu dobiti samo legalnim financiranjem.

-  Ne sjećam se da je razgovor tako išao. Do kraja nisam vjerovala da Sanader odlazi,. On je bio neprikosnoven autoritet. To je bio kratak sastanak na kojem mi je Sanader rekao notornu činjenicu, da postoji rizničar stranke i da je on zadužen za financiranje. Ali da bi se govorilo o bilo kojem iznosu novca ili za financiranje ispod stola, ja se ne sjećam. Mislim da to nije bilo tako. Poznavajući sebe, pitala bih što to znači, ti pokreti nad i pod stolom - rekla je Kosor.

- U medijima je pisalo i kako je Barišić rekao da sam na tom sastanku bila prestrašena, no nisam bila prestrašena nego zabrinuta jer sam državu preuzela u teškoj situaciji - rekla je Kosor. 

"Predsjedništvo nije odlučivalo o kupnji automobila"

Sanader je Kosor pitao i da li je predsjedništvo odlučivalo o kupnji bilo kojeg auta. Ona je rekla kako se ne sjeća.

- A zašto mi se to učinilo važnim, kad sam došla na čelo stranke vidjela sam da imamo previše automobila. A bila je kriza i morali smo se racionalno ponašati, zato smo i prodali sedam automobila - rekla je Kosor.

"Sanader se nije imao vremena posvetiti financiranju stranke"

Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera je rekao nakon ročišta u utorak kako su zadovoljni i kako nemaju razloga za nezadovoljstvo. 

- Kosor je većim dijelom potvrdila ono što mi cijelo vrijeme tvrdimo o funkcioniranju predsjedništva HDZ-a. Sanader nije bio samo predsjednik stranke nego je bio i predsjednik Vlade te se nije stigao posvetiti pitanjima poput financiranja stranke jer su za ta pitanja bili zaduženi drugi ljudi. Kosor je potvrdila i neke notorne činjenice, da su financijski dokumenti bili svima dostupni na uvid, pregledavani od strane nadležnih organa. U njima nije bilo nepravilnosti i ništa se nije imalo skrivati - rekao je Prodanović te dodao kako je Kosor demantirala neke izjave Mladena Barišića. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu