Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Okrunjen tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn u Velikoj palači

None Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nakon dugo odgađane krunidbe, tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (66) okrunjen je u bangkokškoj Velikoj palači u subotu, dvije i pol godine nakon što je zasjeo na tajlandsko prijestolje

Kralj je okrunjen krunom teškom 7,3 kilograma načinjenom od zlata i dijamanata koja datira prije dva stoljeća. To je prva krunidba u zemlji u posljednjih 70 godina.

Coronation of Thai King Maha Vajiralongkorn in Bangkok | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Odjeven u bijelo, kralj je prvo podvrgnut ritualnom pranju u kojemu mu je izljevena sveta voda na glavu kao gesta da mu se ponudi suverenost, dok su fanfare svirale tradicionalnu tajlandsku glazbu, a u pozadini je odjekivala počasna paljba.

Kralj je pomazan vodom skupljenom iz više od 100 izvora širom zemlje, prije nego je predstavljen posvećenim kraljevskim simbolom višeslojnog bijelog kišobrana.

Vajiralongkorn je postao kralj nakon što je njegov otac Bhumibol Adulyadej umro 2016. godine, koji je sedam desetljeća bio na prijestolju.

Coronation of Thai King Maha Vajiralongkorn in Bangkok | Autor: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prošlo je dvije i pol godine prije no što je Vajiralongkorn okrunjen. Troškovi krunidbe procjenjuju se na oko 31 milijun dolara.

Svečanost je mješavina budističke i hinduističke tradicije, u skladu s tajlandskom budističkom tradicijom i vjerovanjem da su tajlandski kraljevi reinkarnacije hinduističkog boga Višnua.

Glavni dio krunidbe su ritualno pranje i pomazanje koji se odvijaju u subotu, dok je darovanje kralju usvojeno kasnije iz europskih tradicija.

FILE PHOTO: Thailand's Crown Prince Maha Vajiralongkorn attends an event commemorating the death of King Chulalongkorn, known as King Rama V, as he joins people during the mourning of his father, the late King Bhumibol Adulyadej ZEMLJA, DRAGULJI, STANOVI Tajland: Novi kralj je jedan od najbogatijih monarha na svijetu

Tajlanđane se od početka travnja poticalo da nose žute košulje, čija boja asocira na rojalizam, kako bi obilježili svečanu prigodu.

Očekuje se da će novookrunjenog kralja posjetiti 150.000 ljudi iz cijele zemlje - prvo za vrijeme 7-kilometarske povorke oko starog Bangkoka u nedjelju, i zatim pored Velike palače gdje bi se kralj trebao pojaviti na balkonu u ponedjeljak.

Coronation of Thai King Maha Vajiralongkorn in Bangkok | Autor: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Na rubu krunidbe, kralj će dati oprost za gotovo 50.000 zatvorenika diljem zemlje, uključujući i za istaknutog aktivista Jatupata Boonpattararaksa - koji je optužen za klevetu kralja jer je dijelio kontroverzan članak BBC-a, prenosi prenosi lokalna internetska stranica Khaosod English.

- Vladat ću pravedno u korist kraljevine i naroda, za sva vremena - rekao je kralj noseći zlatnu i dijamantu krunu u svojem prvom kraljevskom obraćanju, pod kraljevskim kišobranom na devet razina.

Komentari (4)
  • Ja bi te gotovane poslao da rade kao i svi drugi građani. Koji kraljevi, carevi. Žive na račun naroda i još im se treba diviti. Hm

    4. 5. 2019,   22:41
  • Svaka čast na ovoj vijesti,ali događaj br 1 iz inozemstva je otvaranje Alađa Džamije u Foči..Preko malih ekrana bili smo svjedoci nevjerovatnih scena bratsva i jedinstva skoro pa zaboravljenih na ovim balkanskim prostorima.Srpski predsjednik općine Foća doživljava pljesak i odobravanje od okupljenih islamskih vjernika.Ne treba smetnuti sa uma da je prije par dana Dodik bio u Ankari Erdoganu u posjetu....Fantastićni vjerski objekat u kombinaciji sa predivnom rijekom Drinom nude velike mogućnosti vjerskog i eko turizma..Tko bi rekao,da je tako nešto nakon zadnjeg krvoloćnog rata uopće više bilo moguće..."Nikad ne reci nikad",konaćan je zaključak svega viđenog danas u Foči....

    4. 5. 2019,   12:22