Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Okupili smo dobru ekipu': Još jedna hrvatska aviokompanija?

None Foto: Pixabay

Nismo pod presingom, slažemo dugoročno održivu priču u kojoj ne smije biti greške. Osim toga, neko vrijeme se mora čekati i dozvola za let, tako da bismo i s početkom 2020. bili zadovoljni, kaže direktor 'Smile Air-a'

Hrvatska bi dogodine mogla dobiti novu aviokompaniju, pod imenom Smile Air, javlja Poslovni dnevnik.

Iako je istoimena tvrtka za pružanje usluga u zračnom prometu registrirana u Zagrebu još u ljeto 2017., njezin direktor i suvlasnik, Nino Borić, koji više od 30 godina radi u zrakoplovstvu, ne žurim već oprezno postavlja projekt. 

- Najradije bismo krenuli s poslom već krajem ove godine, no teško da ćemo u tome uspjeti, jer moramo na tržištu naći odgovarajuće avione, a trenutno su im cijene dosta visoke. Nismo pod presingom da projekt moramo realizirati ove ili naredne godine, nego slažemo dugoročno održivu priču u kojoj ne smije biti greške. Osim toga, neko vrijeme se mora čekati i dozvola za let, tako da bismo i s početkom 2020. bili zadovoljni. Ljudi nam se sami javljaju i okupili smo dobru ekipu - rekao je Borić za Poslovni dnevnik.

Na pitanje koliki je kapital potreban za pokretanje ovog biznisa, Borić kaže bi se krenulo s dva zrakoplova u operativnom najmu, a za to treba između 3-5 milijuna dolara. Plan je početi s brazilskim zrakoplovima Embraer E-190, kapaciteta 100 putnika, idealnima za cjelogodišnje operiranje. Kasnije bi nabavili Airbus A321, koje bi koristili za sezonske letove. U dugoročnom planu imaju nabavu i Airbusa A330, a plan je flota od pet zrakoplova u prve tri godine. 

Vlasnici namjeravaju aplicirati za novac koji turističke zajednice daju za udruženo oglašavanje u zračnom prometu i već imaju inicijalnu podršku HTZ-a. 

- Pokušavamo s hotelijerima i turoperatorima dogovoriti punjenje aviona, ali i produljenje sezone, jer bi neke od planiranih linija bile cjelogodišnje. Rado bih imao hotelijere kao suosnivače kompanije, s nekima smo već pregovarali, no dio njih otvoreno kaže da, suprotno proklamiranoj strategiji 'turizam 365', ne namjeravaju raditi između 1. listopada i 1. svibnja - rekao je Borić za Poslovni dnevnik. 

Komentari (10)
  • Nino Borić je čovjek koji radi te poslove već više desetljeća te ima puno iskustva i znanja (više nego cijela uprava croatie airlines, ali briga njih oni rade gubitke s državnim novcem). Također je bitno da on radi projekt sa svojim novcem, a ne državnim. Treba mu poželjeti svako dobro!

    7. 1. 2019,   11:05
  • Podržavam konkurenciju.. nadam se da ćete imati i konkurentne cijene!

    7. 1. 2019,   10:48
  • Samo relacija hrvatska - irska i nemožeš propast

    7. 1. 2019,   12:16