Obavijesti

News

Komentari 40

Okupljanje ljevice: Potpisali su Deklaraciju o dobrom društvu

Okupljanje ljevice: Potpisali su Deklaraciju o dobrom društvu
11

"Dobro društvo počinjemo graditi ovog svibnja na lokalnim izborima, jer sva politika koju živimo je lokalna. Politika počinje u našem mjestu u kojem sami odlučujemo", kazao je Bernardić

VIDEO

Deklaraciju o dobrom društvu u utorak su u Koprivnici potpisali čelnici SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešo Beljak, HSU-a Silvano Hrelja (HSU), Hrvatskih laburista David Bregovac te sranke Naprijed hrvatska Ivo Josipović, kojom su se obvezali graditi društvo u kojem su sloboda, rad, jednakost i solidarnost najviše na ljestvici društvenih vrijednosti.

"Dobro društvo počinjemo graditi ovog svibnja na lokalnim izborima, jer sva politika koju živimo je lokalna. Politika počinje u našem mjestu u kojem sami odlučujemo o stanju cesta, sami odlučujemo o cijeni vrtića ili uvjetima u školama", poručio je predsjednik SDP-a Bernardić. Upozorio je kako danas u hrvatskom društvu stotine tisuća ne rade, deset tisuća radnika ne prima plaću, a samo prošle godine zemlju je napustilo 50.000 ljudi, koliko zajedno Koprivnica i Križevci broje stanovnika.

 Upitan zašto je Deklaracija potpisana baš u Koprivnici, Bernardić je odgovorio kako taj grad, uz Zagreb, jednini ima sjedištee multinacionalne kompanije - Podravke.

"Podravka je okosnica hrvatskog gospodarstva. Kroz nju smo zadnjih nekoliko tjedana vidjeli sve efekte Vlade, koja je podrumski kadrovirala, smjenjivala uprave preko noći i sastajala se van bilo kakvog okrilja javnosti", istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Ustvrdio je kako Hrvatska ne smije postati bankomat pojedinaca i zona ispunjavanja pojedinačnih interesa. Vladu Andreja Plenkovića prozvao je i da šuti pred nasiljem, plagijatorstvom, sukobom interesa i podrumskim kadroviranjima.

Bernardić: Žalosno je da premijer šuti nad nasiljem i žmiri pred korupcijom i plagijatorstvom

 Na opasku premijera Plenkovića izrečenu na konferenciji za novinare u Banskim dvorima o nastavku "afere dnevnice" kako je oporbi, ako nema ništa dobro za reći, bolje da prešute, Bernardić je uzvratio kako je žalosno da premijer šuti nad nasiljem, a žmiri pred korupcijom, plagijatorstvom, sukobom interesa i podrumskim kadroviranjima u državnim kompanijama. Vezano uz "aferu dnevnice" ponovio je kako je SDP prvi tražio brzu i nepristranu istragu, pritom vjerujući u hrvatske institucije čije će zaključke poštovati, "za razliku od naših konkurenata koji nisu poštivali odluku Odbora za etiku Hrvatskog sabora, koji je ustanovio plagijatorstvo".

 Novinare je zanimalo zašto na potpisivanju Deklaracije nije i donedavni predsjednik Uprave Podravke, SDP-ovac Zvonimir Mršić, na što je Bernardić odgovorio kako ga uskoro očekuje na neformalnom druženju.

"S njim nismo razgovarali o njegovom političkom angažmanu, mada je on jedna od institucija unutar SDP-a i sasvim sigurno stranci može dati svoj doprinos. S njim stalno razgovaram, jer morate razgovarati s onima koji imaju znanje i iskustvo", rekao je.

Beljak: Vjerujem da će HSS i SDP zajedno na izbore u Koprivničko-križevačkoj županiji

 Čelnik HSS-a Beljak je kazao kako vjeruje da će HSS i SDP u Koprivničko-križevačkoj županiji izaći zajedno na svibanjske lokalne izbore.

 "Koalicije HSS-a i SDP-a prije su se pokazivale uspješnima. Nakon toga nešto je pošlo po zlu i sad se vraćamo na godine kada su te dvije stranke bile najuspješnije", poručio je Beljak i dodao da su odrednice potpisane Deklaracije i odrednice programa HSS-a od samog početka njegova djelovanja, odnosno od prije 112 godina, te su sadržane i u socijalnom nauku braće Radić. 

 Napomenuo je da taj dokument potpisuje temeljem odluke Predsjedništva HSS-a, koje ju je prihvatilo jednoglasno što se, otkako je na čelu stranke, još nije dogodilo. 

Josipović: Ne isključujem povratak u SDP, ali sada imam svoju stranku

 Ivo Josipović je izrazio vjeru da Hrvatska može zaustaviti konzervativnu revoluciju, čemu će, kaže, doprinijeti i potpisnici Deklaracije o dobrom društvu. "Želim Hrvatsku koja nije u stalnom sukobu ni sa susjedima, ni unutar sebe", istaknuo je i dodao kako priželjkuje batinu kojom će se odlučno iskorijeniti korupcija i kriminal, te istjerati mržnju iz našeg društva. "Ta je batina dobra volje, znanje i poštenje", rekao je i najavio da će se savez potpisnika Deklaracije zasigurno širiti na ostale aktere političke scene.

 Novinari su Josipovića pitali vidi li se ponovno u SDP-u, a on je odgovorio kako to ne isključuje. "Ali, ja sada imam svoju stranku i sasvim sigurno neću napustiti svoje ljude kojih je otprilike tisuću i pol", rekao je.

 David Bregovac iz Hrvatskih laburista naveo je kako se u 21. stoljeću ponovno raspravlja o partizanima i ustašama, umjesto o povećanju minimalne plaće i boljim uvjetima rada. "Mi danas imamo ljude koji u središtu Zagreba marširaju u čudnim uniformama. Stoga ovdje kažemo da nema predaje u borbi za kulturniju, obrazovaniju i humaniju Hrvatsku", kazao je Bregovac.

 Silvano Hrelja je potpisivanje Deklaracije označio tek kao prvi korak na putu do boljeg društva, "a sam put bit će dug".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina