Obavijesti

News

Komentari 73

Slavonci su očajni: Milijunske štete od olujnog nevremena

Slavonci su očajni: Milijunske štete od olujnog nevremena
16

Vatrogasci i djelatnici HEP-a cijelu noć su bili na terenu. Na više mjesta vjetar je čupao stabla i bacao ih na prometnice dok su se velike količine vode slijevale ulicama

VIDEO

U srijedu poslijepodne velik dio zemlje zahvatila je jaka kiša praćena grmljavinom.

Kod Požege se formirala i pijavica, a oluja je doslovce rušila sve pred sobom.

Oko 18 sati dijelove Požeštine pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme. 

Pokretanje videa...

00:02

Nevrijeme je nanijelo milijunske štete na poljoprivrednim površinama. Najviše je stradao duhan koji je na pojedinim njivama u potpunosti uništen, ali i pšenica i druge kulture. 

Slavonci su očajni jer je ovo druga nepogoda u posljednja dva tjedna koja je pogodila ovaj dio Hrvatske. Osim njiva stradala su vozila i obiteljske kuće s kojih je olujni vjetar nosio krovove. Kako su nam potvrdili, vatrogasci i djelatnici HEP-a cijelu noć su bili na terenu. Na više mjesta vjetar je čupao stabla i bacao ih na prometnice dok su se velike količine vode slijevale gradskim ulicama. 

- Najgore je bilo na cesti između Jakšića i Trapara gdje je vjetar porušio stoljetne hrastove. Ispod stabala je ostao zarobljen i jedan automobil, ali srećom nitko nije bio u njemu. Pomagali smo veći dio večeri kolegama iz DVD-a Jakšić – rekao nam je zapovjednik JVP Požega Zdenko Mautner. 

Požeški vatrogasci posla su imali i na Hitnom prijemu bolnice gdje su polomljeni borovi prepriječili ulaz pa su ih morali uklanjati, a s kolegama iz drugih DVD-a odradili su više od 30 intervencija. Veći dio Požeštine bio je bez električne energije. Vatrogasci su pune ruke posla imali i s ispumpavanjem podruma stambenih zgrada i obiteljskih kuća, ali i s uklanjanjem stabala. Neka mjesta ostala su bez vode, a najgore stanje bilo je na kutjevačkom području, posebno u selu Lukač gdje su stradali vinogradi, a pojedine kuće ostale su bez krovova te u općini Jakšić.

Ondje su u dvorištu Osnovne škole Mladost srušena stabla koja su do jutra uklonjena. U dva navrata padao je i led te je dotukao ratarske kulture koje su nedavno stradale zbog mraza. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević već je najavio da će i ovaj put proglasiti elementarnu nepogodu jer su štete nesagledive i mjere se u desecima milijuna kuna.

Velike količine vode slijevale su se gradskim ulicama, a neko vrijeme građani su bili bez električne energije. Nevrijeme na području Požege trajalo je 20-ak minuta.

Nevrijeme kakvo se ne pamti

I područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji poharalo je jako nevrijeme kakvo ne pamte niti stariji mještani. 

U samom centru Orahovice stradalo je 15-ak automobila na koje su se rušila stabla, a jak vjetar odnio je tri krova. Jako je stradao i sam park u centru u kojem je srušeno gotovo svako drugo stablo, njih 200-300. Jaka kiša je donosila kamenje na prometnice, a neke su i oštećene uslijed bujica. Dio grada ostao je bez struje, kao i neka okolna mjesta. 

U Slavonskom Brodu 150 poziva hitnim službama

Županijski centar 112 Slavonski Brod u protekla 24 sata zaprimio je 150 poziva, od toga je 70 poziva prema žurnim službama.Timovi Zavoda za hitnu medicinu Brodsko–posavske županije izašli su na 42 hitne intervencije.

Zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo općine Oriovac, Novu Gradišku, Cernik i Okučani došlo je do nestanka električne energije u naseljima:Oriovac,Lužani, Malino, Ciglenik, Bečic, Kujnik i Slavonski Kobaš, dio Nove Gradiške, Cernik i Okučani.

Bez električne energije još uvijek su potrošači u naseljima Bodegraj i Lađevci.

Vatrogasci uklanjali stabla s ceste

Dobrovoljno vatrogasno društvo Oriovac imalo je intervenciju na uklanjanju stabala koja su pala na cestu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Andrijevci imalo je intervenciju na gašenju požara na otvorenom prostoru u Starom Topolju.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sibinj imalo je intervenciju na gašenju požara skladišta u Bartolovcima.JVP Nova Gradiška imala je intervenciju na uklanjanju srušenog stabla u Novoj Gradiški.

Nevrijeme koje je u srijedu poslijepodne protutnjalo istokom Hrvatske, zahvatilo je i dio Brodsko-posavske županije. Najviše je stradalo područje Općine Oriovac, točnije Malino–Lužani. Jak vjetar koji je nosio vodenu zavjesu oštetio je nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Vjetar je skinuo krov sa zgrade NK Mladost u Malinu, uništio je pripremljene panele za izgradnju rashladnih komora tvrtke Frigus d.o.o. koja je tek počela sa proizvodnjom. Pričinjena je velika materijalna šteta. Nevrijeme je pokidalo električne vodove, tako da su neke trafostanice ostale u kvaru. 

- U samom gradu nismo dobili dojava da je bilo nekih većih problema - rekli su u Službi 112 u Slavonskom Brodu. 

Neslužbeno doznajemo da je šteta koja je nastala nakon tuče i uništila usjeve i povrće mogla biti izbjegnuta da je na lansirnim rampama bilo dovoljno protugradnih raketa. O tome je bilo riječi i na županijskoj Skupštini kada je rečeno da je smanjen broj raketa po lansirnom mjestu sa šezdeset na deset komada, a do zlo bude veće tijekom nevremena prije ovoga u srijedu rakete su dopremljene pola sata nakon što je ono prošlo. Još uvijek se zbrajaju nastale štete, koje će se samo dodati onima koje su bile 27. lipnja ove godine.

U četvrtak kiša i grmljavina, osjetno svježije

U četvrtak će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno kiša i grmljavina, mjestimice i izraženiji pljuskovi, glavninom u prvome dijelu dana.  

Vjetar slab i umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni, u Slavoniji i sjeverozapadni, a u gorskoj Hrvatskoj zapadni i jugozapadni. Na Jadranu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje i jak, samo ujutro na jugu još jugo, a potkraj dana na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura u unutašnjosti i na sjevernom Jadranu većinom od 21 do 26 °C, a u Dalmaciji između 26 i 31 °C, navodi se u prognozi DHMZ-a za Hrvatsku za danas, 14. srpnja.

HAK: ceste u velikom dijelu zemlje mokre i skliske

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru i zapadnoj Slavoniji. Mogući su odroni zemlje i kamenja, upozava jutros Hrvatsku autoklub (HAK), koji podsjeća vozače da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti zbog oblačnog vremena, jakih pljuskova, voze s upaljenim dnevnim svjetlima. 

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog radova, kroz tunel Rožman Brdo u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom. Dvosmjerno se jednim trakom vozi zbog radova na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove redovito.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina