Obavijesti

News

Komentari 57

Omejec: 'Pravo na pobačaj shvaćam kao osobni neuspjeh'

Omejec: 'Pravo na pobačaj shvaćam kao osobni neuspjeh'
1

Predmet zakona o pobačaju je na Ustavnom sudu već 20 godina. 'Nisam uspjela uvjeriti sjednicu Ustavnog suda da uđemo u raspravu o tom predmetu', kazala je Omejec

VIDEO

Aktualnu predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec danas je saslušao saborski Odbor za Ustav, kojem je objasnila razloge kandidature za treći mandat ustavne sutkinje. Rekla je kako smatra da je bitno nastaviti kontinuitet, te istaknula da su je kandidirali drugi, odnosno Pravni fakultet u Zagrebu, kao i neke udruge. 

Odgovorila je, također, na standardno pitanje Peđe Grbina svim kandidatima - je li prihvatljivo da su neki predmeti na Ustavnom sudu preko 20 godina. 

- Prihvatljivo nije. Međutim, konkretizirala bih situaciju. Nije riječ o pojavi na Ustavnom sudu. Riječ je o jednom predmetu. Da apsurd bude veći, riječ je o zakonu koji nije iz Republike Hrvatske, nego iz 1978. godine - rekla je i dodala kako je vezano za čekanje odluke o tom zakonu o pobačaju, dolaskom na sud, pitala svog prethodnika. 

-  Ja kada sam dolazila na Ustavni sud pitala sam tadašnjeg predsjednika Crnića zašto to nije riješeno, a on mi je rekao - vidjet ćete zašto. Drugi sastav nije imao kapacitet riješavati to pitanje i u vremenskoj perspektivi mislim da je dobro da nije. Od 2011. vjerujem da je sazrijelo vrijeme da se počnemo baviti tim pitanjem. Nažalost, ja to shvaćam kao osobni neuspjeh, ja nisam uspjela uvjeriti sjednicu suda da uđemo u raspravu o tom predmetu. Sudac izvjestitelj je pripremio materijal. Dakle, taj predmet je obrađen - rekla je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvrnula se i na rijetka izdvojena mišljenja. 

- Kad je pravni sustav iznimno ranjiv, ne treba praviti dramu oko činjenice da ustavni suci ne posežu često za izdvojenim mišljenjima - kazala je Omejec, te ipak dala za primjer svoje najvažnije mišljenje u slučaju Travaš. 

- Progovorila sam tada i o ugovorima sa Svetom stolicom i dala oštro izdvojeno mišljenje, no na kraju nitko u ovoj zemlji na to nije reagirao - prigovorila je. 

HDZ-ov Goran Marić pitao je zašto Ustavnom sudu treba 16 godina da donese odluku u slučaju tužbi dioničara Croatia banke. 

- Malo sam zatečena. Koliko ja znam, svi predmeti Croatia banke su riješeni. Ako nisu, bit će u roku sedam dana - rekla je i dodala kako će, čim se vrati na posao provjeriti je li neki možda ipak ostao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović