Obavijesti

News

Komentari 11

On je bio originalni 'Kum': FBI mafijašu oprostio 26 ubojstava

On je bio originalni 'Kum': FBI mafijašu oprostio 26 ubojstava
2

Scarpa Stariji bio je, između ostalog, poznat pod nadimkom 'Stroj za ubijanje', a hvalio se da je počinio 50 ubojstava nakon čega je jednostavno prestao brojati

VIDEO

Zloglasni mafijaš Gregory Scarpa Stariji prošao je nekažnjeno za 26 ubojstava zahvaljujući dobrom odnosu koji je imao s FBI-jem. Inače, Scarpa je bio inspiracija za slavnu trilogiju Kum, piše Daily Mail.

Informacija o dogovoru s FBI-jem otkrivena je u novoj knjizi novinara Petera Lancea 'Dogovor s vragom' u kojoj se bavi odnosom Scarpe i FBI agenta Lindleya DeVecchija kojeg su zvali 'Gospodin organizirani kriminal'.

Nakon 50. ubojstva je prestao brojati mrtve

Scarpa Stariji bio je, između ostalog, poznat pod nadimkom 'Stroj za ubijanje', a hvalio se da je počinio 50 ubojstava nakon čega je prestao brojati. Autor i istraživač Lance sada je otkrio kako je Scarpin najkrvaviji period bio između 1980. i 1992. godine, kada je naredio najmanje 26 ubojstava. U to vrijeme bio je na platnoj listi FBI-ja i zarađivao milijune dolara kao doušnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Scarpa je bio zanimljiva ličnost. Osim što se hvalio ubojstvima, za mrtve ljude je govorio da 'spavaju s ribama'. Taj poznati izraz veže se uz američku mafiju, a ima mjesto i u trilogiji Marija Puza po kojoj su snimljeni i popularni filmovi.

- Nema sumnje da je DeVecchio na kraju završio pod Scarpinom kontrolom. Nevjerojatno je kako je briljantno Scarpa manipulirao svima - rekao je Lance.

I FBI brinuo odnos agent s kriminalcem

I FBI-ja se zabrinuo za odnos svog agenta s kriminalcem, ali istraga koja je kasnih devedesetih trajala 32 mjeseca nije rezultirala optužnicom za DeVecchija. Ipak, njemu je 2007. godine suđeno za ubojstvo, a Scarpina udovica Linda Schiro svjedočila je o vezi s mafijašem. Scarpa je s Lindom imao dvoje djece.

Linda je ispričala kako je DeVecchio upozorio Scarpu da ljubavnica jednog od članova mafije, Mary Bari, prijeti cinkanjem pa mu je preporučio da to sredi. Uskoro su Bari upucali u glavu. Zbog tehničke greške proces se raspao nakon nekoliko dana. Kako je objasnio Lance, da je došlo do osude to bi bio jak udarac u samo srce borbe FBI-ja protiv organiziranog kriminala.

DeVecchio je tvrdio kako on nije plesao s vragom, nego s nekim tko je jako blizak vragu. Dodao je da su ga zato plaćali - da se zbliži s kriminalcima kako bi ih mogli eliminirati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović