Obavijesti

News

Komentari 92

On je nasljednik Marasa: Lovac Darko mora pomoći obrtnicima

On je nasljednik Marasa: Lovac Darko mora pomoći obrtnicima
3

Međimurac Darko Horvat (46) HDZ-ov je ministar obrta i poduzetništva. Dolazi iz radničke obitelji, a lov mu je strast. Bivšem HEP-ovu menadžeru život su obilježile dvije prometne nesreće

VIDEO

Imao je 16 godina kad mu je otac doživio tešku prometnu nesreću. Ta tragedija iz mladosti obilježila ga je za čitav život. U sudaru nekoliko automobila 1986. na lokalnoj cesti u Međimurju, Franjo Horvat, otac Darka Horvata, ministra poduzetništva i obrta, teško je stradao, a oporavak je trajao nekoliko godina. Zbog jakog naleta auta iz suprotnog smjera Franjo Horvat je izletio kroz prozorsko staklo te zadobio težak potres mozga, pri čemu su mu bili smrskani i gornji ekstremiteti. Otac je ostao trajni invalid, a liječnici u Čakovcu i Ljubljani uspjeli su mu osposobiti smrskanu ruku.

- Bio je to šok za obitelj. Otac se oporavljao sporo i uz puno muke te se na kraju ipak izvukao, ali to je za nas bilo jako ružno razdoblje u životu. Bio je dugo na bolovanju, primanja su mu bila niska, a u tom se periodu za nas posebice brinula majka. Mi, djeca, naučili smo jako dobro što znači boriti se za život i egzistenciju – prisjeća se Darko Horvat najgoreg razdoblja u životu za koje tvrdi da ga je istodobno i napravilo jakim – sa 16 godina naglo je odrastao i tijekom očeve hospitalizacije potpuno se posvetio brizi za četiri godine mlađu sestru Ljubicu te bio, kaže, najveća podrška majci Anđeli.

- Slična situacija se u konačnici dogodila i mojoj djeci. U ljeto 2002. vraćali smo se s mora, iz smjera Obrovca preko Velebita za Zagreb, i u jednom trenutku na nas je direktno naletio auto čiji je vozač izgubio kontrolu. Nasreću, djeca su bila vezana u svojim sjedalicama pa se nisu teže ozlijedili. Supruga je bila vezana, ali i danas ima s vratnom kralježnicom problema zbog jake trzajne ozljede, dok ja nisam bio vezan te je aktivacija zračnog jastuka spriječila da ne izletim iz auta koji je bio potpuno smrskan. Bilo smo skroz natučeni, meni je bila slomljena i šaka, no ostali smo, nasreću, svi živi. Djeci je to i danas velika trauma, a ja, kad god mi dolazi auto u susret po noći i uperi duga svjetla, imam tu nesreću pred očima. Sve nas je Bog sačuvao – kaže ministar. 

Odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Darko Horvat je rođen 29. rujna 1970. u Čakovcu, horoskopska je Vaga i iskreno će ispričati kako odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati, ali nakon toga nijedna odluka se do sada nije pokazala lošom. Odrastao je u Donjoj Dubravi u Međimurju, gdje i danas živi na obiteljskom imanju sa suprugom Sanjom i roditeljima. 

Rado se sjeća djetinjstva, dolazi iz sretne i funkcionalne obitelji koja je čitav život vrlo naporno radila. 

- Dijete sam radničke klase, otac je po struci automehaničar, radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima, a kad bi popodne došao kući nakon završenog posla, ručao bi te se spustio opet u garažu i nastavio dalje raditi. U toj mehaničarskoj radionici proveo je noći i noći ne bi li dodatno zaradio, sagradio kuću i nama djeci nešto omogućio. Mama je radila u tvrtki Agromeđimurje, težačke poslove u rasadniku, zbog čega danas ima velikih problema s kralježnicom. Čim sam počeo raditi, ona je otišla u mirovinu – govori Horvat sjećajući se koliko su teško roditelji odvajali za njegovo školovanje. 

- Imali su jednu devizu koje su se držali, nama djeci nikad ništa nije smjelo faliti, ali nikad nije bilo novca za razbacivanje na stvari koje nam nisu bile potrebne – kaže ministar koji i svojoj djeci usađuje iste vrijednosti koje su njemu i njegovi, prvenstveno demokršćanske.

- Znao sam mamu pitati zašto su mi dali ime Darko. To je bila priča u stilu došlo im je prvo dijete kao Božji dar pa hajde neka bude Darko. Bilo mi je čudno s obzirom na to da smo tradicionalna vjernička obitelj da mi nisu dali ime koje bi bilo po katoličkom kalendaru. Išao sam u crkvu od malih nogu, imam sve sakramente, u kući se vjera živjela praktično, i nekad i danas, pa tako i supruga i ja odgajamo i svoju djecu – objašnjava Darko Horvat.

Ima sina i kćer koji se školuju u Zagrebu te na koje je ponosan jer su iznimni učenici, tj. studenti, i potpuno samostalni.

- Sumnjam da će nam se djeca nakon škole vratiti živjeti u Donju Dubravu i baš zato važno je da znaju kako je obitelj svetinja. Svaku nedjelju ručak počinje oko pola jedan i tada smo svi za stolom bez iznimke. Toga se strogo držimo te se nadam da smo Sanja i ja usadili i djeci tu tradicionalnu crtu da se obitelj okuplja u roditeljskoj kući - kaže ministar.

Ministar Horvat dodaje kako i on često kuha ručak nedjeljom, uglavnom roštilj ili peku jer ostalo ne zna. No rado će se pohvaliti svojim lovačkim specijalitetima. Ministar je položio lovački ispit, u svojem kraju odlazi u lov, zagonetno kaže da ima i nešto trofeja, ali i tajni recept za vrhunske salame od divljači. 

Jedan od rijetkih koji iza sebe nema skandala

Zanimljivo, jedan je od rijetkih visokopozicioniranih članova HDZ-a, a da iza sebe nema skandala. 

Karijera mu je išla pravocrtno uzlazno. Diplomirao je na FER-u u Mariboru 1996. 

- Studirao sam u Mariboru jer sam si tamo to jedino mogao priuštiti s obzirom na to da mi u Mariboru živi stric pa je to financijski bilo roditeljima lakše podnijeti. Svaki vikend sam se pod uzbunama vlakom vozio kući, kao i oko 800 mojih prijatelja koji su u to vrijeme studirali u Mariboru. Maribor smo odabrali i iz praktičnih razloga jer je vlakom Čakovec puno brže povezan s Mariborom nego sa Zagrebom – kaže Horvat koji je diplomirao među prvima u klasi, uglavnom s četvorkama i peticama.

- Dva mjeseca nakon diplome dobio sam posao u HEP-u. Imao sam plan ići u Njemačku kod krizmanog kuma koji se ponudio da mi nađe posao. No u međuvremenu je koprivnička Elektra raspisula natječaj za četiri inženjera pripravnika. Nakon dva tjedna nazvala me je tajnica iz HEP-a i rekla da od ponedjeljka počinjem raditi. 

Horvatova karijera je nezaustavljivo rasla. Kao stažist 1996. godine počinje u HEP Distribuciji u Koprivnici, ubrzo postaje voditelj odjela, pa šef službe, a deset godina kasnije imenovan je direktorom Distribucijskog područja Elektre Čakovec. Nižu se funkcije, predsjednik NO HEP-a, pa predsjednik NO Plinacra te pomoćnik ministra gospodarstva u bivšoj HDZ-ovoj vladi.

'Rekao bih da sam imao sreće u karijeri'

- Rekao bih da sam imao sreće u karijeri. Čovjek koji je tada bio direktor koprivničke Elektre bio je ujedno i vizionar te je želio educirati mlade ljude poput mene. Puno sam proputovao i puno toga vidio, na kraju sam i magistrirao na temu posla koji sam operativno radio u HEP-u – prisjeća se Horvat koji se 1999. i stranački angažirao.

Danas je član HDZ-ova nacionalnog Predsjedništva i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji, a na sadašnje mjesto ministra došao je iz tvrtke EnergyPlus iz Ludbrega, gdje je kao član tamošnje uprave bio odgovoran za proizvodnju i razvoj. Podaci pokazuju da je vrlo uspješno vodio tvrtku, zbog čega se u HDZ-u, između ostalog, i pretpostavlja da će uspješno voditi i vrlo zahtjevno ministarstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...