Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

On ne zna ili taji: Na što ćete potrošiti naših 1,9 milijardi kn?

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kujundžić se izborio da plaćamo veće doprinose na plaću, a ne želi reći koji su to projekti na koje će potrošiti novce. Radi se o 1,9 milijardi kuna u proračunu Zavoda za zdravstveno osiguranje

Od sljedeće godine proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje trebao bi iznositi oko 20,6 milijardi kuna ili 1,9 milijardi više nego ove godine.

Posljedica je to predviđenog rasta doprinosa za zdravstveno osiguranje koje plaćaju svi zaposleni s 15 na 16,5 posto. Predloženo poskupljenje će gotovo u potpunosti eliminirati prvotno najavljeno povećanje plaća svih zaposlenih. U izmjenama Zakona o doprinosima Vlada ukida dva doprinosa, ono za samozapošljavanje i ozljede na radu. Prosječna plaća od 6000 kuna trebala je porasti za 200-tinjak kuna. Ali s povećanjem doprinosa za koje se založio ministar zdravstva Milan Kujundžić plaće bi trebale porasti tek 40-ak kuna, ako poslodavci rasterećenje prenesu na radnike.

MOST TRAŽI ODLAZAK Petrov iznio više od 50 razloga za smjenu Milana Kujundžića

No činjenica je da će zdravstveni sustav, čiji je dug prešao sedam milijardi kuna, od čega su bolnice dužne dvije milijarde, dobiti novu injekciju na račun poslodavaca i radnika.

Baš zato smo još prije šest dana pitali Kujundžićevo ministarstvo na što će potrošiti te novce. Može li jamčiti da više neće biti novog gomilanja dugova? Hoće li ministarstvo odustati od ideje povećanja trošarina na cigarete i alkohol koji bi trebali donijeti još dvije milijarde kuna? Iako smo očekivali da ministar koji predlaže poskupljenje ima “u rukavu” prioritete, nikakav odgovor nismo dobili ni nakon dodatnih zamolbi za odgovor. Ministar ili ne zna ili taji na što bi trebao utrošiti naše novce.

U STRAHU SU VELIKE OČI Kujundžić ne mari: Oduzeo je milijune kuna za obnovu Hitne

- Uobičajena je to netransparentna praksa. Odbijaju i naš prijedlog da HZZO izvješćuje do lipe o svojem trošenju. Novac bi trebao ići na kupnju novih aparata i smanjivanje lista čekanja, inače ćemo prelijevati iz šupljeg u prazno - kaže Mario Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Komentari (48)
  • HDZ=tihi ubojica Hrvatske kao rak ,s time da je rak izlječiv

    26. 8. 2018,   20:49
  • Zlo mi je. Zlo, kad ga vidim i čujem!!!

    26. 8. 2018,   20:39
  • Ovaj prsti postenjem i sposobnoscu!

    26. 8. 2018,   20:28