Obavijesti

News

Komentari 12

Kuščević nije imenovan u odbor je vladajući nisu imali kvorum

Kuščević nije imenovan u odbor je vladajući nisu imali kvorum

Predsjedavajući Gordan Jandroković izvijestio je da će se o prijedlozima Odbora za izbor i imenovanja glasovati kada se za to steknu uvjeti. Oporba je upozorila da je imenovanje Kuščevića užasna poruka javnosti.

VIDEO

U 13 sati počeo je glasovanje u Saboru,  a zastupnici vladajućih pa i Bandićevi bili su na svojim mjestima. Potvrđena je odluka Mandatno imunitetnog povjerenstva, koje je temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva i Uskoka skinulo imunitet zastupniku i dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika i donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. 

Potvrđena je i odluka aktiviranju zastupničkog mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a on je odmah i prisegnuo na dužnost. Potvrđeno je i aktiviranje zastupničkog mandata bivšeg ministra Gorana Marića te prestanak zastupničkog mandata Mate Čička, koji ga je mijenjao u saborskim klupama. Budući da je Marić dao prisegu na konstituirajućoj sjednici, on nije polagao prisegu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poželio je Tolušiću i Mariću uspjeh u obnašanju zastupničke dužnosti.

Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru da Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu zamijeni Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ).

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a, ukinut imunitet, da se imenuje za člana Odbora za zakonodavstvo, a Tomislav Tolušić za člana Odbora za poljoprivredu i voditelja Izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Sabor o ovim prijedlozima nije mogao glasati, jer nije bilo kvoruma, a predsjedavajući Gordan Jandroković najavio je da će to učiti kada se steknu uvjeti. 

U sabornici je tijekom glasanja ostalo 70 zastupnika vladajuće većine. Prema rasporedu sjedenja u Velikoj vijećnici nije bio dio zastupnika iz kluba Milana Bandića, ali  nedostajali su i pojedini HDZ-ovci. 

Božo Petrov (Most) rekao je kako je žalosno da su saborski zastupnici bili taoci Milana Bandića i njegovih žetončića i odnosa u vladajućoj većini, dok Kažimir Varda (SRS) u odgodi ne vidi nikakav problem.

Nikola Grmoja (Most) upozorio je da je javnost zgrožena prijedlogom da se čovjeka kojem je skinut imunitet imenuje u Odbor za zakonodavstvo.

- To je užasna poruka koja se šalje - poručio je Grmoja napominjući kako se vidi da borba protiv klijentelizma i korupcije nije iskrena.  

Gordan Maras (SDP) nije želio ulaziti u razloge zašto neka stranka nekog predlaže u odbor.

- Postoje mnogi političari koji promoviraju netransparentnost i korupciju - rekao je Maras. 

Branko Bačić (HDZ) ne može vjerovati da zastupnici na ovaj način mogu raspravljati u Saboru oko imenovanja zastupnika za člana odbora. 

- Imenovanjem on nije nagrađen ni degradiran - poručio je predsjednik kluba HDZ-a. 

'Glasovanje odgođeno za sat vremena zbog Bandićevaca'

Iako je Sabor u podne trebao glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, predsjedavajući Furio Radin izvijestio je zastupnike će je ono pomaknuto za 13 sati. Oporba je prosvjedovala i tražila glasovanje jer u Velikoj vijećnici je prisutna većina od 151 zastupnika.  

- Svima je vidljivo da je u Saboru većina zastupnika i molim vas da pristupimo glasovanju kao što ste najavili. Zbog čega se ne može glasati? Zbog toga što Milan Bandić ucjenjuje Andreja Plenkovića! Pa na što ste vi sveli državu - ustvrdio je Gordan Maras (SDP).

Nikola Grmoja (Most) poručio je vladajućima kako je sasvim jasno da ste se naši u neugodnoj situaciji. 

- Koalicijski partner Milan Bandić ucjenjuje vladajuću većinu, odbio se sa svoji žetončićima pojaviti u Saboru i sada mi ne znamo što će se događati - kazao je Mostovac. 

Radin je kazao da je on samo glasnik vijesti i da nije kriv za vijesti koje donosi. Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je kako je žalosno da rad Sabora ovisi o klubu Milana Bandića. 

- On je ucjenjuje samo vladajuću većinu nego i cijelu Hrvatsku i svi smo taoci Milana Badića - kazala je. 

Prosvjedovao je i Ivan Lovrinović (PH):

- Oporba je ovdje i možemo glasovati. Pobjegla je ova trgovačka koalicija. Uvedite reda i sačuvajte obraz ovog Sabora - rekao je Lovrinović predsjedavajućem. 

Tražile su se i stanke. Davor Bernardić (SDP) naveo je kako je Sabor posto još jedna od institucija, koja se urušava. 

- U vladajućoj koaliciji očito nema suglasja ono ničega. Ovo pokazuje da u vladajućoj koaliciji vlada razdor pa se ne mogu dogovoriti ni oko glasovanja - kazao je.    

'Zakon o GMO-u nije Trojanski konj'

Saborski zastupnici prijepodne su raspravljali o prijedlogu zakona o genetski modificiranim organizmima. Njime se razrađuje primjena i uporaba GMO-a te odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom. Zakon među ostalim propisuje procedure stavljanja GMO-a na tržište, ograničavanja i zabrane uzgoja, označavanja, rukovanja, prijevoza i pakiranja GMO-a, kao i gospodarenja s otpadom nastalim uporabom GMO-a. Pojedini zastupnici stava su da ovaj zakon na mala vrata u Hrvatsku uvodi GMO, a veći broj zastupnika upozorio ih je da ne šire histeriju i paranoju.  

Budući da je javnost nakon nedavnih izmjena zakona bila izložena histeriji, Željka Jovanovića (SDP) zanimalo je li Hrvatska postala pokusni kunić za Monsanto i druge velike kompanije koje promoviraju GMO, jesu li naše police preplavljene GMO proizvodima.

Sabor sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o genetski modificiranim organizmim

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić je poručio: 

- Koliko ja znam, nismo postali pokusni kunići jer to naše uvođenje direktive EU i implementacija te direktive u naš ondašnji zakon ni na koji način ne dopušta, tako da taj strah je praktično bio, rekao bih apsolutno neopravdan. I ovim zakonom neće biti straha od bilo kakve zlouporabe, nego potpuna kontrole svih onih organizama, koje možemo podnijeti pod nazivom genetski modificiranih organizama - kazao je državni tajnik. 

Sabor 14. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o genetski modificiranim organizmima

Napomenuo je da ne treba tu misliti samo na biljke.

- Mislimo na ono što danas koristi pacijent ozbiljno bolestan, pogotovo u proizvodnji i uporabi medicinskih proizvoda na bazi genetskih modifikacija. Sjetimo se od cijepljenja pa na dalje, pa će valjda biti jasno koliko takvi organizmi su spasili milijune života, prema tome s te strane bi trebalo ponekad gledati na GMO, a ne samo uzimati u obzir ono što je možda daleko najrizičnije za upotrebu u smislu poljoprivredne ili ine proizvodnje - kazao je.

 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je: 

- Ovo vidim kao Trojanskog konja u uvođenju GMO-a na mala vrata. Umjesto da ste donijeli zakon da na policama trgovačkih lanaca koje su preuzeli stranci, mora biti ekološka hrana i proizvodi, vi ste nam donijeli ovo. Bog dragi zna koliko smo tisuća tona mesa pokvarenog iz europskih skladišta, južnoameričkih pojeli ovdje u Hrvatskoj. Nemamo sada sljedivost hrane, a vi kažete pisat će što je od GMO-a. Sve što vi kažete lažete, jednostavno ova Vlada laže narodu - rekao je Lovrinović.

Zagreb: Sabor je 11. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o policiji

Državni tajnik uzvratio je kako je Zakon o hrani nešto drugo i da se time praktički u ovome trenutku ne bave nego se predloženim zakonom pojačava sljedivost svih GMO proizvoda. 

- Ovaj zakon nije da bi bio Trojanski konj, on nikakve darove ne donosi, on samo pojačava, postrožuje uopće kontrolu i sljedivost svih proizvoda bez obzira na etiologiju i njihovu biološku upotrebljivost od stavljanja na tržište ili u bilo koji oblik korištenja tih lijekova pa i do trenutka kada treba te proizvode ili posljedice upotrebe GMO-a uništiti. Ovo je samo zakon koji postrožuje sve etape kontrole sljedivosti uporabe, korištenja i efekata na ljudski organizam GMO-a koji ne moraju biti uvijek samo i isključivo i negativni - poručio je državni tajnik. 

U raspravi se moglo čuti da nam europsko zakonodavstvo omogućuje da bez pravnih posljedica i bez da nas progoni Svjetska trgovinska organizacija zabranimo odnosno izuzmemo se iz uzgoja GMO-a.

- Iako su nas optuživali da uvodimo GMO pokazali su se da su zapravo neznalice i bespotrebni proizvođači histerije, budući izmjene koje smo donijeli prije nekog vremena i ovaj zakon idu u korist protivnika GMO, jer se temeljem te deklaracije i ostalih izmjena u Hrvatskoj ograničava, zabranjuje uzgoj GMO-a. Hrvatska je i dalje GMO free od uzgoja zemlja - kazao je Jovanović.

SDP-ovac je napomenuo da danas niti jedna zemlja u svijetu ne može biti potpuno GMO free u punom značenju te riječi jer bi to značilo da se ne mogu provoditi biomedicinska istraživanja, proizvoditi lijekovi ni antibiotici.

- To je složit ćete se nešto što bi bilo pogubno za cijeli svijet - rekao je.

Ivan Ćelić (HDZ) kazao je da ne treba stvarati paranoju kako je zakon "dozvola za trovanje hrvatskog naroda, a njegov stranački kolega Josip Križanić  naveo je  kako je u prva tri mjeseca 2019. inspekcija Ministarstva zdravstva ispitala 92 uzorka hrane i da su svi bili negativni na GMO, ali i da Ministarstvo poljoprivrede, monitoringom GMO-a, u sjemenju i zelenoj masi u 2018. nije našlo nijedan pozitivan uzorak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"