Obavijesti

News

Komentari 172

One igraju božanski: U derbiju časnih nema psovki i grubosti

One igraju božanski: U derbiju časnih nema psovki i grubosti
10

U samostanu u Kloštar Ivaniću ima oko 50 sestara, uključujući i časne u mirovini. U slobodno vrijeme časne se, osim igranja nogometa, obrazuju i obavljaju poslove

VIDEO

Daj, dodaj! Brže! Sad pucaj, sad, odjekivalo je s terena kraj samostana u Kloštar Ivaniću . Igračice su ovoga puta umjesto standardnih dresova nosile habite, ali i u njima su vješto zabijale golove.

Časne sestre franjevke zadivile su nas nogometnom vještinom. Driblale su i savršeno precizno ispucavale lopte prema golu. Svojom igrom posramile bi i mnoge muškarce.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- Volimo košarku, odbojku i rukomet, no nogomet nam je nekako najdraži . Zato ga često igramo, osobito kod nas u samostanu čim uhvatimo slobodan trenutak. Habit nam ne smeta toliko jer smo ga navikle nositi, no u početku je bilo trenutaka dok se snađeš gdje ti je lopta, gdje su ti noge... No sad smo se izvježbale - rekla nam je kroz smijeh časna sestra Blaženka Marijanović (22).

Samostanske utakmice igraju na dvorištu , pa ponekad zamijete začuđene poglede prolaznika. No, kažu, kako je sve manje takvih jer ljudi, koliko im god bilo čudno vidjeti časnu sestru u igri, uviđaju da je riječ o posve običnim djevojkama .

Anđelina Ivančić (21) nadovezala se kako igra kod njih uvijek bude spontana, a tako je bilo i na snimanju spota za “Himnu redovnika” u kojem igraju nogomet.

- Večer uoči snimanja dogovorile smo se međusobno da odigramo utakmicu na obližnjem nogometnom igralištu. Uz nas, ondje su bile i časne iz drugih redova . Nismo mislile da će to netko posebno zamijetiti jer je u stvaranju ‘Himne redovnika’ sudjelovalo više od 100 redovnika i redovnica iz cijele Hrvatske - rekla je mlada časna sestra.

- U trku se često ne gleda, ali ovdje nema rivalstva jer smo svi u istoj, Božjoj reprezentaciji - smije se Antonija Crnoja (21).

Časne diplomatski kažu da navijaju za hrvatsku reprezentaciju, a ne za pojedine klubove. Rado gledaju prijenose utakmica, no ne živciraju se oko rezultata.

Željko Hladika/PIXSELL

U samostanu u Kloštar Ivaniću ima oko 50 sestara , uključujući i časne u mirovini. U svoje slobodno vrijeme časne se, osim igranja nogometa, obrazuju i obavljaju razne druge poslove u samostanu.

- Blaženka uči za državnu maturu kako bi mogla upisati studij katehetike i radi u kuhinji. Anđelina uči za studij teologije te radi u praonici i peglaonici. Antonija je zadužena za čišćenje u kući i u domu za starije sestre. Ide u komercijalnu školu i priprema se za studij - opisuju sestre užurbanu svakidašnjicu koja im ne ostavlja baš previše slobodnog vremena.

Uvijek kad ih netko upita za njihov poziv, sve spremno odgovaraju kako su oduvijek željele i osjećale poziv za redovničko zvanje . Neke, pak, priznaju kako je tijekom puberteta ipak bilo određenih dvojbi.

- Cijeli redovnički život sastoji se od pitanja i dvojbi, no ako ustraješ u molitvi i ljubavi, onda tu nema puno mjesta za sumnje. Eto, ja sam već 25 godina redovnica i ne mogu reći da mi išta iz vanjskog svijeta nedostaje - rekla je sestra Ivka Lučić koja se brine za novakinje i juniorke.

Novakinja Franka Ivanović (20) jedina među njima još nije položila zavjete, ali je rado sudjelovala u pripremama za snimanje "Himne redovnika" i utakmicama.

- Bilo je to prekrasno iskustvo zajedništva i rastužilo me je što sam baš tog dana kad se snimao spot morala na put. No sve ćemo nadoknaditi u zagrebačkoj katedrali 14. prosinca kad će, osim nas koji smo sudjelovali, u 17 sati na misi otpjevati ‘Himnu redovnika’ i svi koji se žele pridružiti - kaže nam Franka.

Sestre koje su sudjelovale u snimanju spota ističu kako su se zbližile s mnogim kolegicama i kolegama iz cijele Hrvatske, a iako su se u početku sramile zbog kamera, na kraju snimanja ih više nisu ni primjećivale. Ove časne sestre pripadaju zajednici Školske sestre franjevke Krista Kralja iz Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Većina djevojaka dolazi iz Jajca ili Livna.

S obzirom na to da je papa Franjo 2014. proglasio Godinom redovnika , Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica okupila je Redovnički Band Aid . “Himnu redovnika” otpjevali su 102 redovnika i redovnica. Autor pjesme je Tomislav Baran, a Toni Eterović je napisao glazbu i aranžman.

- Kroz spot smo redovničko zvanje željeli približiti ljudima te im objasniti da oni rade društveno važna zanimanja u školama, vrtićima i bolnicama. Spot smo snimali uglavnom na takvim lokacijama - kaže Toni Eterović.

Suđenje je pravedno

Ajmo, mi starije ćemo protiv vas mlađih, pa da vas vidimo!, uz široki osmijeh viknula je časna Ana Jeleč bacajući loptu mlađim kolegicama na igralištu. Rušeći stereotipnu ideju o uštogljenim službenicama Božjim koje dobro znaju jedino s krunicom, sestre su pokazale da su itekako spretne i s loptom. Uz to imaju mnoga društveno važna zanimanja.

Nema zime

Radi snimanja spota za “Himnu” sestre su putovale u zagrebačke crkve Sv. Vinka Paulskog i Bl. Augustina Kažotića. Nije im smetala povremena lagana kiša jer kad igraju nogomet na samostanskom igralištu, ne zamaraju se vremenskim uvjetima. Problem su poledica, jaka kiša i iznimna hladnoća, no tada se druže uz zajedničke priče i razgovor o obvezama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca