Obavijesti

News

Komentari 40

Oni krše dogovore, testiraju rakete, a svijet gleda i strepi...

Oni krše dogovore, testiraju rakete, a svijet gleda i strepi...

Američki predsjednik Donald Trump, ruski Vladimir Putin i čelnik sjeverne Koreje Kim Jong Un dogovaraju razne sporazume, ali rakete sva trojica vole. Ne odustaju od njihova razvoja...

VIDEO

I jedan, i drugi, i treći često si daju komplimente, govore kako su super, a u pozadini rade na tome tko će od njih imati veću i bolju raketu.

Prije svega se to odnosi na američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog diktatora Kima Jong-una. Nedavno su se sastali pa se pritom čak držali i za ruke.

Ali kad je u pitanju razvoj oružja, onda je priča potpuno drugačija. SAD sa saveznicom Južnom Korejom često ima razne vojne vježbe, a to se Sjevernoj Koreji nimalo ne sviđa. Upravo zato je Kim Jong-un naredio da se s istočne obale u more ispale dvije balističke rakete kratkog dometa. Bilo je to peto lansiranje u samo dva i pol tjedna. 

Glasnogovornica sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova rekla je kako je razlog testiranja raketa bio taj što je američka nuklearna podmornica došla u južnokorejsku luku i da je to upozorenje za njih. Istaknula je i kako će Sjeverna Koreja nastaviti s razvojem projektila. Rezolucije Ujedinjenih naroda zabranile su Sjevernoj Koreji lansiranje raketa bilo kratkog, srednjeg ili dugog dometa, a kršenje bi ozbiljno moglo naštetiti dogovoru Trumpa i Una o obnovi razgovora o denuklearizaciji.

Sjeverna Koreja ispalila rakete, Kim je poslao pismo Trumpu
Sjeverna Koreja ispalila rakete, Kim je poslao pismo Trumpu

No Trumpu se otvara i druga fronta, ona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Početkom mjeseca SAD je istupio iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa koji su s Rusima sklopili 1987. godine. Sporazum je zabranjivao objema stranama da postavljaju kopnene nuklearne projektile u Europi.

G20 leaders summit in Osaka

SAD se povukao iz sporazuma jer tvrdi kako ga Moskva krši i postavlja projektile uz granicu s europskim zemljama. SAD je zbog toga počeo razmatrati postavljanje svojih projektila u Aziji, a uvjereni su i kako Rusija testira projektile te da je nedavna nesreća na vojnom poligonu uzrokovana upravo jednim takvim testiranjem.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a