Obavijesti

News

Komentari 50

Oni su bježali iz zemlje u kojoj svaki dan ubiju više od 20 ljudi

Oni su bježali iz zemlje u kojoj svaki dan ubiju više od 20 ljudi
8

El Salvador smatra se najopasnijom zemljom svijeta koja nije u ratu. Vlasnici trgovina, frizerskih salona, restorana često su na meti iznuđivača koji prijete da će ih otrovati ili odrezati prste i uši članovima njihove obitelj

VIDEO

Oca i kćer, koji su se prošli tjedan utopili u rijeci Rio Grande želeći se dokopati SAD-a, pokopali su jučer u San Salvadoru. Na tužnoj ceremoniji bilo je 200-injak ljudi, uglavnom rođaka i prijatelja. Nosili su cvijeće i zelene palme, a neki od njih i obilježja nogometnog kluba Alianza za koji je otac navijao. 

Fotografija Óscara Alberta Martíneza Ramíreza i njegove 23-mjesečne kćeri Angie Valerije kako leže mrtvi uz obalu opasne rijeke potresla je svijet. 

Family and friends participate in the funeral of Oscar Alberto Martinez Ramirez and his daughter Valeria, migrants who drowned in the Rio Grande river during their journey to the U.S., at La Bermeja cemetery in San Salvador

Oscar je sa suprugom Vanessom Avalos i malom Valerijom krenuo na dug put iz El Salvadora u Sjedinjene Države. U nedjelju su stigli u meksički grad Matamoros gdje su željeli predati zahtjev za azil. No, shvatili su da ta procedura traje tjednima pa su odlučili preplivati Rio Grande i predati se Amerikancima u Teksasu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uhvatila ih jaka struja

Otac je kćer ugurao ispod svoje majice, a djevojčica je njega zagrlila oko vrata. Želio je prvo s Valerijom preplivati na drugu stranu, a onda se vratiti po suprugu. To mu je i uspjelo, djevojčicu je ostavio na američkoj obali, a kad se preko vrlo opasne rijeke uputio natrag prema Meksiku, po svoju suprugu, djevojčica je nenadano krenula u vodu za njim.

'Rekla sam mu - sine, ne idi u Ameriku, ali nije me poslušao'
'Rekla sam mu - sine, ne idi u Ameriku, ali  nije me poslušao'

Oscar ju je krenuo spasiti no tada ih je oboje uhvatila snažna struja s kojom se nisu uspjeli izboriti. Njihova tijela rijeka je izbacila na meksičkoj strani.

- Poznavala sam ih, bili su dobri ljudi i ne mogu vjerovati da su ovako završili. Došli smo biti uz Oscarovu obitelj, rekla je Berta Padilla koja je došla na pogreb. 

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele rekao je kako je smrt Oscara i Valerije velika tragedija te da su za nju odgovorne vlade više zemalja, ali svoju smatra najodgovornijom:

- No, što je s našom krivnjom? Hoću reći, iz koje su zemlje oni pobjegli? Jesu li pobjegli iz SAD-a? Pobjegli su iz El Salvadora, naše zemlje i mi smo tu najviše krivi. Nismo im uspjeli pružiti ni dobar posao ni školovanje kao niti adekvatnu zdravstvenu skrb za djevojčicu i njenu obitelj. Živjeli su u kući s lošom vodoopskrbom u kvartu u kojem haraju bande i bojali se da će ih netko ubiti ili silovati, rekao je Bukele. 

An abandoned shoe is seen by a migrant crossing on the Rio Grande at the U.S.-Mexico border in Mission

Najopasnija zemlja svijeta

I uistinu, kakav je život u El Salvadoru, najmanjoj i najgušće naseljenoj zemlji Srednje Amerike? 

Prema podacima policije, dnevno se bilježi više od 20 ubojstava. Iza njih stoje dvije bande, Mara Salvatrucha i Calle 18. Zabrinjava i to što čak 60.000 mladih pripada kriminalnim skupinama

El Salvador smatra se najopasnijom zemljom svijeta koja nije u ratu. Vlasnici trgovina, frizerskih salona, restorana često su na meti iznuđivača koji prijete da će ih otrovati ili odrezati prste i uši članovima njihove obitelji ne plate li im tražene novčane iznose. 

Roditelji su u strahu kad im djeca ulaze u pubertet jer postoji velika opasnost da se pridruže bandama. Učenici zlostavljaju profesore, a u brojne kvartove policija se boji ući. Brojna djeca ne mogu doći do škole jer moraju prolaziti kroz kvartove u kojima su ubojstva svakodnevica.

I dok siromašni svakodnevno strahuju za svoje živote, bogati se skrivaju iza visokih ograda oko kojih su često naoružani čuvari. Najviše se boje otmica, pljački, iznuda...Mnogi bogati boje se javljati na telefone kako ne bi dobili prijetnje smrću ili zahtjeve za isplatom novca. 

Zbog svega toga se brojni mladi odlučuju na bijeg u SAD preko Meksika jer biti ilegalac u SAD-u za njih je sigurnije nego ostati živjeti u El Salvadoru. 

Family and friends participate in the funeral of Oscar Alberto Martinez Ramirez and his daughter Valeria, migrants who drowned in the Rio Grande river during their journey to the U.S., at La Bermeja cemetery in San Salvador

'Rekla sam mu da ne ide u Ameriku'

Tako je razmišljao i Oscar kad je s obitelji krenuo u bolji život. On, njegova supruga Vanessa Avalos, kći Valerija i majka Rosa živjeli su u predgrađu San Salvadora. Oscar je radio u pizzeriji, a supruga kao blagajnica u fast food restoranu. Iako cijela četvrt ima problem s visokom stopom kriminala, obitelj se za odlazak u SAD, kako navodi Oscarova majka, odlučila isključivo iz ekonomskih razloga. 

- Nudila sam im veliku sobu u svojoj kući, ali onu su štedjeli novac za vlastiti stan i život u SAD-u. Rekla sam Oscaru: Sine, ne idi, ako i odeš, ostavi kćer meni. Nije me htio poslušati, a još je manje želio ostaviti dijete u San Salvadoru, kaže Oscarova majka i dodaje kako joj sada samo Bog daje snagu. 

Rosa Ramirez, mother of a migrant who drowned in the Rio Grande River with his daughter during their journey to the U.S., is pictured at her house in the Altavista neighbourhood in San Martin

Susjeda Marta Argueta de Andrade (50) obitelj poznaje već pet godina i kaže da su dobri ljudi:

- Svaki dan sam viđala Oscara i njegovu kćerkicu. Zvao ju je mala kovrčava. Bilo je to baš slatko, kaže susjeda. 

Granični policajci rugaju se mrtvim migrantima?

Američke vlasti počele su istragu vezanu uz tajnu Facebook grupu u kojoj granični policajci objavljuju rasističke i seksističke šale o migrantima, piše BBC.

Grupa se zove "I'm 10-150 i ima oko 9500 članova. U nekim objavama rugaju se pogibijama migranata dok u drugima ismijavaju članove američkog Kongresa porijeklom iz Latinske Amerike. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS