Obavijesti

News

Komentari 65

Oni su vojnici kao i svi drugi: Dupini čiste Jadran od mina

Oni su vojnici kao i svi drugi: Dupini čiste Jadran od mina
3

Dupini američke ratne mornarice će u 20 dana pretražit crnogorsko podmorje i dati preciznu kartu s točnim lokacijama mina. U vježbi sudjeluje i hrvatska mornarica

VIDEO

Dupini američke ratne mornarice, uvježbani da traže mine, transportnim su avionom iz San Diega u petak stigli u Boku Kotorsku. Sljedećih 20 dana pretražit će crnogorsko podmorje i dati preciznu kartu s točnim lokacijama mina. U sklopu vojne vježbe američke i crnogorske vojske sudjelovat će i hrvatska, slovenska i albanska mornarica.

Američka vojska dupine je počela obučavati 1960. godine. Na početku su samo proučavali njihovu hidrodinamiku kako bi poboljšali dizajn torpeda, brodova i podmornica. Uskoro su otkrili kako im ti morski sisavci u dubokim vodama mogu postati odlični pomoćnici.

Dupini imaju bolje osjetilo od bilo kojeg elektroničkog, i ne mogu oboljeti od dekompresijske bolesti. Uz istančan sluh, imaju i izvrstan vid i po slabom svjetlu, a ako je potrebno, mogu izaći i na kopno. Ratna mornarica dupine tretira kao službene kolege i o njima brine 24 sata.

Flotu čini pet obučenih timova: jedan tim uvježban je za plivačke potrage, tri ekipe za lociranje podvodnih mina, a preostala ekipa obučena je za traženje sumnjivih predmeta. Dupini ne deaktiviraju opasne mine, njihov je posao uz pronađene mine samo staviti oznaku kako bi po njima ljudi napravili točne karte.

Ako idu na kraće akcije, plivaju uz brod, a na dulja putovanja, poput ovog u Crnu Goru, prevoze ih brodovima ili avionom. Mornarica tvrdi kako ih svakodnevno puštaju u ocean i svi se uvijek vrate na dužnost. Prijatelji za zaštitu životinja čak su optužili mornaricu da zlostavlja životinje te da dupine uče upotrebljavati oružje i ozljeđivati ljude. Istraga je pokazala da su sve optužbe lažne. Mornarica ističe da dupine ne smatraju potrošnim materijalom koji šalju u riskantne akcije da bi spasili ljudske živote.

U Ukrajini su dupini služili kao terapeuti

I bivši SSSR je tijekom Hladnog rata razvijao sličan program s dupinima. No nakon raspada vojni dupini i kitovi završili su u civilnim akvarijima diljem svijeta. Ukrajinski znanstvenici otkrili su da dupini mogu pomoći autističnoj djeci.

Uvježbani su kao policijski psi

Mornarički program morskih sisavaca službeni je naziv specijalnog programa Ratne mornarice SAD-a koja obučava dupine za traženje mina.

O službenim dupinima 24 sata dnevno brinu se veterinari, treneri i visokoobučeni morski biolozi. U roku od sat vremena dupin će dobiti potrebnu liječničku skrb.

Dupini su uvježbani kao vojni i policijski psi i to metodom nagrade. Kad uspješno odrade zadatak, dobivaju ribu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21