Obavijesti

News

Komentari 16

Online kupnja: Naplaćuju pet kuna za uplatu novca na račun

Online kupnja: Naplaćuju pet kuna za uplatu novca na račun
1

Čitateljici je stigao paket s naručenom slikovnicu. Na njemu je pisala cijena slikovnice i cijena dostave zajedno - 84,90. No dostavljač je tražio dodatnih pet kuna za tu dostavu

VIDEO

Naručila sam slikovnicu internetom, pažljivo provjerila narudžbu, a kad je pošiljka stigla, dostavljač mi je, mrmljajući, naplatio pet kuna više. Dio papira na kojem je pisalo zašto sam platila tih dodatnih pet kuna odnio je.

Čitateljica Z. O. (23) iz Zagreba neugodno iskustvo s dostavom HP Expressa imala je prije manje od mjesec dana. Pitala je odmah dostavljača što to mora dodatno platiti, ali jasan odgovor nije dobila.

- Studiram i radim istovremeno i nemam puno vremena za kupnju. Htjela sam kupiti slikovnicu za dar i bilo mi je jednostavno lakše to učiniti preko interneta. Na stranicama knjižare Znanje iz Zagreba pronašla sam slikovnicu ‘Miševi i mačke naglavačke’ za 59,90 kuna. Mogla sam odabrati između dvije tvrtke čijom dostavnom službom želim primiti slikovnicu - prepričala nam je.

Online kupnja može se otkazati u 14 dana i to bez obrazloženja
Online kupnja može se otkazati u 14 dana i to bez obrazloženja

Odabrala je HP Express, a na stranici je jasno pisalo da dostava stoji 25 kuna. Ukupno, njezin paket je koštao 84,90 kuna i pristala je platiti to pouzećem, odnosno po primitku pošiljke. No dostavljač joj je naplatio pet kuna više.

Skriveni trošak

Dijana Oršolić Hrstić, voditeljica marketinga izdavačke kuće Znanje, kaže kako na svojim internetskim stranicama, uz cijenu proizvoda, imaju navedenu i cijenu dostave od 25 kuna. Ako vrijednost narudžbe premašuje 200 kuna, dostava je besplatna.

- Kupcima nudimo dostavu putem Overseas Expressa i Hrvatske pošte. Ugovor s obje službe podrazumijeva da kupac poštarinu plaća Znanju kroz webshop aplikaciju. Dostavljačka služba nama fakturira trošak dostave pošiljki. Prema tome, niti jedna dostavna služba nema nadležnost dodatno naplaćivati dostavu pošiljki našim kupcima – izričito tvrdi voditeljica marketinga tvrtke Znanje.

Prema njezinu odgovoru, čini se kako ne znaju zašto je dostavljač naplatio spornih pet kuna. Navode kako je došlo do pogreške u Hrvatskoj pošti. No tamo imaju drugi odgovor.

- Znanje ima ugovor s Hrvatskom poštom po kojem sami ispisuju i postavljaju adresnice (naljepnice o podacima kupca i cijeni dostave) na pošiljku. Na adresnici je naveden otkupni iznos, u ovom slučaju 84,90 kuna, i vrsta uplatnice, a to je HUB uplatnica.

Naknada za plaćanje

Hrvatska pošta, sukladno cjeniku za uplatu otkupnih iznosa po žiro računu, naplaćuje naknadu za gotovinski platni promet od pet kuna za iznose do 273,22 kune. Pošiljatelj treba obavijestiti korisnike o svim troškovima, odnosno da će uz otkupni iznos primatelj platiti i naknadu za uplatu novca na žiro račun - odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Ispada da je naša čitateljica platila Hrvatskoj pošti naknadu od pet kuna za to što je Pošta preuzela njezin novac i potom ga uplatila na žiro račun Znanja.

Policija upozorava: Prilikom online kupnje pazite se prevare
Policija upozorava: Prilikom online kupnje pazite se prevare

- Ugovorni korisnici mogu, ako to žele, s Hrvatskom poštom sklopiti ugovor prema kojem preuzimaju plaćanje te naknade i tada dokument za uplatu otkupnog iznosa nije naveden kao HUB nego HUB-CONSINGMENT. U tom slučaju neće biti dodatne naplate prilikom preuzimanja pošiljke - odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Iz Znanja kažu da će o svemu razgovarati s HP Expressom i pozvali čitateljicu da se javi kako bi riješili problem na zadovoljstvo svih.

Sanja Keretić iz Varaždinskog potrošača kaže kako naknada od pet kuna nije sporna, ali je sporno što kupac nije unaprijed znao za nju.

- Pri internetskoj narudžbi kupac mora imati potpunu informaciju o svim troškovima. Možda je nastao nesporazum između trgovine i dostave. Potrošač pisanim putom ima pravo tražiti povrat novca za tu naknadu - objašnjava Sanja Keretić.

Pet kuna nije velik iznos, ali na velik broj pošiljki dostavnoj službi nosi pristojnu zaradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora