Obavijesti

News

Komentari 2

Onom tko otkrije spregu Gazde i bankara nagrada 100.000 kn

Onom tko otkrije spregu Gazde i bankara nagrada 100.000 kn
1

Nagradu vrijednu "do 100.000 kuna" Juričan je ponudio za razotkrivanje bankara koji su Agrokoru otkrivali poslovne tajne njegovih partnera i klijenata

VIDEO

Ekipa filma Gazda pokrenula je internetsku stranicu http://agrokor.hrcin.hr/ na kojoj je objavila niz dokumenata i podataka o nastanku i propasti kompanije Agrokor Ivice Todorića, te ponudila nagradu do 100.000 kuna onima koji pomognu razotkriti spregu bankara i Todorića.

'Skoro su me odveli na policiju zato što sam hranio golubove'
'Skoro su me odveli na policiju zato što sam hranio golubove'

Redatelj filma "Gazda" Dario Juričan u srijedu je predstavio zaključke njihova "istražnog povjerenstva", na kojima su radili mjesecima s obzirom da je koalicija HDZ-a i HNS-a ugasila saborsko istražno povjerenstvo.

"Kad smo vidjeli da se povjerenstvo ugasilo preostalo nam je samo da se organiziramo i napravimo ono što smo mislili da je posao Sabora“, rekao je Juričan na konferenciji za novinare organiziranoj u ulici do Markova trga, gdje je došao sa izmišljenim članom svog povjerenstva "Đurom", dvometarskim balonom u obliku štakora, koji ukazuje na probleme radnika s poslodavcima, a prije svega riječ je o "ikoni slobode govora".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Veliki dio vlasništva Agrokora završit će u stranim rukama'
'Veliki dio vlasništva Agrokora završit će u stranim rukama'

Nagradu vrijednu "do 100.000 kuna" Juričan je ponudio za razotkrivanje bankara koji su Agrokoru otkrivali poslovne tajne njegovih partnera i klijenata. Juričan kaže kako postoji osnovana sumnja da su bankari odavali Agrokoru trenutno stanje računa klijenata, što je kazneno djelo.

"Želimo čuti njihova imena i spremni smo to platiti iznosom do 100.000 kuna, a bit će isplaćen u trenutku kad Državno odvjetništvo za to nedjelo podigne kaznenu prijavu“, rekao je Juričan, koji je dio tog novca prikupio od filma Gazda, a preostali dio namjerava prikupiti kroz kampanju.

Juričan drži da su banke imale nemalu ulogu u bezglavu rastu Agrokora i bogaćenju svojih matičnih banaka jer je, radeći na filmu o Miroslavu Kutli, vidio nemalu uloga hrvatskih banaka u propasti hrvatske ekonomije.

Kako će izgledati novi Agrokor: Krovno društvo u Nizozemskoj
Kako će izgledati novi Agrokor: Krovno društvo u Nizozemskoj

Na internetskoj stranici http://agrokor.hrcin.hr/  Juričan je ustvrdio da su u širenju Agrokora najpohlepniju ulogu odigrale  banke, koje su smislile način kako zaobići kontrolne mehanizme Hrvatske narodne banke i preko faktoringa prikriveno financirati Agrokor.

Internetska stranica sadrži brojne dokumente o Agrokoru, uključujući i prvi ugovor o kupnji Sojare, kupoprodajne ugovore za Kulmerove dvore, koncesijski ugovor za Janu i sl.

Gazda: Zašto me žele uhvatiti? Pa ja sam izgradio Hrvatsku...
Gazda: Zašto me žele uhvatiti?  Pa ja sam izgradio Hrvatsku...

Tu se, kaže Juričan, dokumentirana i sočna priča o javnoj ustanovi Plitvička jezera, koja kroz javnu nabavu nije željela kupiti vodu "Studenu" jer nije bila jednakovrijedna kao "Jana".

Juričan donosi priču i o tvrtki Ciglane nekretnine, koja posjeduje zemljišta i nekretnine neposredno uz okretište Črnomerec, a kojoj je privremena uprava Agrokora odbila potraživanja od 67 milijuna kuna. Juričan se pita skriva li se iza te tvrtke mađarski investitor ili obitelj Todorić.

Tu se nalaze i priča o lancu dućana Konsumo u Meksiku,  podaci o tome da je Todorić osobno donirao novac dvjema političkim strankama, te pregled "ljubavnog zova" između Todorića i brojnih medija.

Uz dokumente, stranica donosi najbolje Todorićeve izjave u zadnjih dvadeset godina, primjerice onu da nikad nije financirao političke stranke. Tu je i izjava bivšeg menadžera u Agrokoru, a sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića s kraja 2016. kako je siguran da si Agrokor nikad ne bi dozvolio raditi nešto protivno zakonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...