Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opasna je za život: Mijenjaju zakon da obnove osnovnu školu

None Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL 13

Očekuje da do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon prođe sve potrebne procedure, kako bi stupio na snagu i omogućio raspisivanje natječaja za izvođenje radova početkom iduće školske godine

Obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru zajednički će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar, no za njenu obnovu, najavljenu za početak iduće školske godine, potrebno je izmijeniti postojeći zakon, rekao je u srijedu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

- To je rezultat jučerašnjih razgovora s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak o aktualnom, teškom materijalnom položaju osnovne škole na Sajmištu i teških uvjeta u kojima se odvija nastava - rekao je Penava na konferenciji za novinare. Dodao je kako je do sastanka došlo na inicijativu grada, u dogovoru sa školom te uz županije.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Izrazivši zahvalu ministrici Divjak što su sredstva za obnovu škole osigurana već u ovogodišnjem proračunu, kazao je je da će Ministarstvo biti nositelj obnove, a grad i županija partneri, s tim da će se o udjelima u financiranju obnove razgovarati naknadno, pred potpisivanje ugovora o partnerstvu.

- Pred nama su izmjene zakona, a nacrt prijedloga zakona već je izrađen i njime će se omogućiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da intervenira u ovakvim kritičnim situacijama i ulazi u investicije, kako bi se popravili standardi u školama koje su daleko ispod standarda - rekao je Penava. Napomenuo je da Ministarstvo prema važećim zakonima nema mogućnost ulaziti u investicije obnove školskih objekata.

KATASTROFALNI UVJETI Djeci u školi kiša pada po glavi kroz krov, zahodi im ne rade...

Očekuje da do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon prođe sve potrebne procedure, kako bi stupio na snagu i omogućio raspisivanje natječaja za izvođenje radova i početak obnove početkom iduće školske godine. Obnova bi trajala do kraja 2019. godine.

POGLEDAJTE GALERIJU:

None Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL 13

 Vukovarski gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo što je Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač škole "dopustila ovakvo stanje, a gradske uprave dozvolile svim dosadašnjim vladama da ne obave svoju zadaću jer je riječ o školi uništenoj u ratu".

Dožupan Damir Barna izrazio je zadovoljstvo što će se vukovarska škola tripartitnim ugovorom Ministarstva, grada i županije konačno obnoviti. Izvijestio je da u Hrvatskoj postoji pet slučajeva poput te škole u vukovarskoj četvrti Sajmište neobnovljenoj od rata, u potpuno derutnom stanju, dijelom neupotrebljivim sanitarnim čvorom i prostorima bez uvjeta za izvođenje nastave, koju trenutačno pohađa 228 učenika.

- Stanje u školi je iz godine u godinu sve lošije - naglasila je ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka, najavivši da će se za vrijeme radova nastava najvjerojatnije odvijati u obližnjoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Penava je komentirao i gradsku inicijativu da se osnivačka prava vukovarskih osnovnih škola prenesu sa županije na grad.

- Ministarstva financija i znanosti otvorila su nam put i prepustila da o toj inicijativi razgovaramo sa županijom - rekao je i dodao da je time lokalnoj i regionalnoj samoupravi prepušteno da same riješe taj problem.

Komentari (2)
  • Šta će im škola, bolji su BMWi sa strojnicama!

    7. 3. 2018,   13:59
  • Osnovna skola I.A je u domovinskom ratu ostecena, to nije vise ni za saniranje nego rusenje.. Ako drzava nece i nije u stanju skole uredit-sredit onda nek da u ruke grada kao i stanove koje su u drzavnoj imovini propadali, sad grad sanira .. Sramota je i zlonamjerno -neodgovorno djecu u ovakve skole uopce slati.. Uzasno kako izgleda ne samo zgrada nego u njoj.. sramotno.. jel vi (vi namjerno malo pisano) vidte, vi iz politicke kaste -svi vi-od vladajucih do oporbenjaka i inih tzv. neovisnih.. Sram vas bilo.!!. Nije cudo da nam mladi ne zele ostat u Hrv.

    7. 3. 2018,   14:20