Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opasni nametnik: Zbog pipe izumire dalmatinska palma

None Foto: Pixsell/kombo

Nametnik prvo napada sredinu palme iz koje rastu mladu listovi, zapravo srž palme. Kad se to dogodi, palma polako odumire. Ona se skroz osuši i ostane samo deblo

Obavijestio sam sanitarnu inspekciju i oni su izašli na teren. Prijavili su sve Ministarstvu poljoprivrede, ali nitko nije došao ukloniti bolesne palme. To je najveći problem, rekao čitatelj.

Ljubitelj je palmi i amaterski se bavi njima. Objasnio je kako nametnik prvo napada sredinu palme iz koje rastu mladu listovi, zapravo srž palme. Kad se to dogodi, palma polako odumire. Ona se skroz osuši i ostane samo deblo koje je šupljikavo i lomljivo.

Ako zapuše malo jača bura, može je odlomiti. Palme koje su oduvijek bile zaštitni znak mediterana i koje su u Dalmaciji stare od 50 do 60 godina tako lagano odlaze u nepovrat. Riječ je o nekoliko tisuća palmi u Trogiru i Kaštelama.

- Čak i one palme koje se skroz zbog bolesti osuše i dalje su zarazne te mogu prenijeti bolest na niz drugih palmi. Zato bi ih odmah po razbolijevanju trebalo ukloniti, a za to ovdje nemamo nikoga. Bolest se tako širi neviđenim razmjerom i naše palme odlaze. Srce me boli kad to sve gledam - rekao je čitatelj, zaljubljenik u palme.

Objasnio je i kako se bolest pojavila, odnosno odakle se stvorila crvena pipa, nametnik koji je ime dobio po boji tijela.

- Bolest je zapravo došla s uvoznicima. Oni nabavljaju biljke u mjestima poput Barcelone i talijanske obale gdje se one mogu dobiti jako jeftino, ali su zaražene. Ti kukci na kraju zaraze naše palme - tvrdi čitatelj. Ogorčen je sporošću lokalne uprave koja bi mogla biti ključna za ovaj problem. Bolest je, naime, napala prije nekoliko godina i palme u Dubrovniku, Šibeniku i okolici Zadra.

Tamo su vrlo brzo reagirali, odnosno uklonili su odmah bolesne palme i uspjeli su zaustaviti širenje bolesti. Tako su zapravo i spasili mnoge palme. Bolest bi se mogla spriječiti i nadzorom palmi prije pojave simptoma bolesti.

- Ministarstvo najprije treba odobriti nadzor i njegove troškove - rekao je fitosanitarni inspektor Jadranko Antičević.     

Komentari (53)
  • nije istina da je itko u Dubrovniku brzo reagirao niti da su zaražene palme uklonjene niti da se zaustavilo širenje bolesti, to su priče kojima uhljebi plaćeni za obavljanje takvog posla mažu oči javnosti. dovoljno je samo prošetati po lapadu npr. i vidjeti da osušene i bolesne palme (još od lani) strše uvis i čine jako neugodan prizor. također, svaki dan smo svjedoci novog propadanja palmi kanarske datulje koja je najpodložnija ovoj bolesti a svatko tko je imalo upućen u problematiku zna da je svako tretiranje uzaludno jer je ovaj nametnik imun na sva dostupna sredstva. palme u Dubrovniku nažalost možemo već na prste brojati...

    18. 9. 2016,   11:48
  • Treba im zavrnuti pipu ;)

    18. 9. 2016,   12:04
  • Tako su nam došli i azijski stršljeni, uvozom

    18. 9. 2016,   11:57