Obavijesti

News

Komentari 50

Opasnosti tek prijete: Prljava voda 'skriva' zarazne bolesti

Opasnosti tek prijete: Prljava voda 'skriva' zarazne bolesti
1

Bunarska voda ne smije se konzumirati, a sva voda bi se prije konzumacije trebala prokuhati. Nakon povlačenja vode treba dobro provjeriti električne i plinske vodove

VIDEO

Nakon što opasnost od nabujalih rijeka i bujica prođe, i poslije poplava javljaju se drugi problemi. Najveća opasnost dolazi od konzumiranja onećišćene vode koja nosi razne bolesti i zaraze. 

Zamućenu vodu ne piti ni prokuhanu

Bunarska voda se ne smije koristiti te se preporučuje njezino prokuhavanje. Voda se treba prokuhati, ne samo za jelo i piće, već i za pranje suđa, ruku, lica i tijela. Zamućena voda ne smije se konzumirati ni prokuhana. Djeca, trudnice, kronični bolesnici i stariji trebali bi piti samo flaširanu vodu. 

Također je izuzetno važno otvorene rane i ozljede čuvati od dodira s onečišćenom vodom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dezinficirati podove i zidove

Nakon povlačenja vode posebno dobro treba provjeriti električne i plinske vodove te prijaviti svaki i najmanji kvar. Podove i zidove koji su poplavljeni treba dezinficirati i oprati vrućom vodom. 

U okolišu će nakon što se voda povuče ostati raznovrstan otpad kojeg treba očistiti uz pomoć stručnih službi. 

Lešine životinja treba prijaviti: Prijete komarci

Lešine uginulih životinja treba prijaviti posebnim komunalnim i veterinarskim službama. Velik problem su i komarci kojima za razvoj treba oko desetak dana. Stručne službe odmah bi trebale imati plan za suzbijanje ličinki, a nakon što se komarci pojave treba koristiti metode zamagljivanja i zaprašivanja. 

Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak na svojim stranicama mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na poplavljenim područjima. 

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST  VODE

-  Koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

- NE konzumirati vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

- Uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, Crvenog križa itd., a nadzor nad istom također provodi sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo.

- Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati.

- Voda se prokuhava tako što se nakon što voda proključa još 15 minuta kuha. Voda se ohladi i spremna je za konzumiranje, a preostala voda se sprema u hladnjak.

- Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

- Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti  za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANE

- NE konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije

- Isključivo konzumirati hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, „suhu“ ili konzerviranu hranu  i hranu koja je dobro termički obrađena.

- Izbjegavati konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA

- Pojačati mjere osobne higijene, češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava dostupnih  u ljekarni.

- U slučaju pojave povišene tjelesne temperature i/ili drugih znakova bolesti, uključujući simptome crijevnih zaraznih bolesti (povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu) potrebno je obratiti se izabranom liječniku.

- Ukoliko je došlo do ozljeđivanja obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U IZVANREDNIM SITUACIJAMA

- Sanirati prostor oko bunara odstranjivanjem prvog sloja zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti oštećene zidove bunara.

- Spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

- Ispumpati svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati s otopinom dezinficijensa (npr. na bazi klora) pripremljenom prema uputi proizvođača.

- Kada se bunar napuni podzemnom vodom provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka ZZJZ i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi, Crvenog križa ili DUZS-a.

- Nakon provedene dezinfekcije (npr. preparatima na bazi klora), voda se može koristiti nakon vremena određenog od strane proizvođača (minimalno 30 minuta).

- OBAVEZNO se treba pridržavati uputa o rukovanju s dezinficijensom, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporuča se koristiti zaštitna odjeća, maska, gumene čizme, te gumene ili plastične rukavice.

MJERE SANACIJE NAKON POVLAČENJA POPLAVNIH VODA

- Na područjima gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima. Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje zidove premazati algicidima.

- Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe,  sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama.

- Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom.

- Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru sa ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji