Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opet će nas slati u ambulante zbog male prehlade i proljeva?

Najava ministrice Blaženke Divjak dva tjedna prije početka nastave da će ograničiti broj roditeljskih ispričnica zgranula je i roditelje i liječnike. Svi se pitaju zašto se time bavi kad joj u sektoru vlada kaos

Zar ćemo ponovo morati za svaku prehladu ići liječniku? Što znači da ćemo moći pisati tek jednu ispričnicu u godini i zašto za to nismo znali prije, pitaju roditelji nakon najave ministrice znanosti i obrazovanja o ograničavanju roditeljskih ispričnica.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zgranuti su i u školama, kao i obiteljski liječnici. Naime, izmjenama Pravilnika o pedagoškim mjerama od prije dvije godine propisano je da je za izostanak djeteta s nastave do tri dana dovoljna ispričnica roditelja. Tako više djeca i roditelji nisu trebali provoditi sate u prepunim čekaonicama domova zdravlja zbog viroze ili glavobolje. Roditeljske ispričnice itekako su korisne i u slučaju kraćih putovanja, natjecanja isl. Podsjetimo, prije ovih izmjena Pravilnika i obiteljski liječnici najavljivali su kako će odbijati pisati ispričnice za kraće izostanke zbog pritiska i gužvi. I sada smatraju kako se ispričnice ne bi trebale vraćati njima.

- Suludo je opterećivati ambulante za svaku školsku ispričnicu. Mi roditelje učimo da ne trče odmah kod liječnika. Treba im vjerovati. Oni znaju kako postupati s glavoboljama i kratkim virozama, odnosno kako djeci sniziti temperaturu ili što napraviti u slučaju manjeg proljeva ili povraćanja. Kada to potraje duže od dan, dva, naravno da će zatražiti liječničku pomoć. Po tom pitanju, o srednjoškolcima bi možda trebalo voditi više računa, makar i bukirali ambulante. Danas oni školu shvaćaju kao fakultet i roditelji ih često podržavaju u tome - kaže Anka Dadić Matavulj, splitska pedijatrica.

No Blaženka Divjak sada smatra da to treba mijenjati. Naime, nova analiza ministarstva pokazala je kako su u protekloj školskoj godini učenici izostali 30,647,480 sati. Dvije godine prije opravdanih izostanaka bilo gotovo dva milijuna manje. Broj neopravdanih se smanjio. U ministarstvu, ali i školama ističu kako se radi o zlouporabi određenog dijela roditelja. Zbog toga su u MZO-u odlučili u rujnu otvoriti javnu raspravu o ispričnicama, te krenuti u nove izmjene Pravilnika. Osim što će zagorčati život većini roditelja, u školama hvataju za glavu zbog nove tričarije dok su zatrpani poslovima oko reforme i nove školske godine.

Komentari (95)
  • Ajmo realno ako neko dijete izbjegava skolu i roditelji mu daju neopravdane ispricnice, komu oni najvise stete? Tko time gubi, pa taj pojedinac kojemu ce mozda taj izostanak stvarati probleme na iducem testu ili ne znam sto. Ostalih 99% ce i dalje normalno ici u skolu i uciti ako im je to u interesu.

    29. 8. 2019,   07:10
  • Pazi ti sad, imaju slučaj one zagrebačke srednjoškolke (vjerujem da nije jedini takav slučaj) koja uporno ne dolazi na nastavu, ne polaže ispite, a prolazi godinu polažući pred komisijama, na što također ne dolazi. Škola ju ne smije rušiti jer upravo ministarstvo Divjak ne dozvoljava. To je u redu, ali ovo ju muči. Jesam li ja lud, ministrica, netko treći ili nas Divjakica sve skupa radi ludima

    29. 8. 2019,   08:50
  • Bilo bi bolje da se ponovo uvedu školski doktori.

    29. 8. 2019,   07:20