Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opet će trljati palac za sreću: Vratili su kip Grgura Ninskog

None Foto: Ivo Čagalj/Pixsell 3

Brončana skulptura visoka 7,7 m je nakon 85 god. postojanja pretrpjela višestruka korozivna oštećenja. Zbog toga je u lipnju prošle godine započela restauracija

Meštrovićev kip Grgura Ninskog od utorka je opet otkriven Splićanima i svim njihovim gostima u punom sjaju. Brončana skulptura visoka 7,7 metara je nakon 85 godina postojanja pretrpjela višestruka korozivna oštećenja. 

Spomenik je također erodirao i na mjestima dosegao debljinu od jedva centimetar što mu je narušilo stabilnost. Zbog toga je u lipnju prošle godine započela opsežna restauracija koja je koštala 765 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo kulture pokrilo trećinu iznosa. 

- Znam da danas Splićani Grgura Ninskog ne percipiraju kao Meštrovićevo umjetničko djelo, nego kao biljeg svog identiteta i taj biljeg mora biti u punom sjaju - pojasnio je gradonačelnik Baldasar. Mnoge pohvale dobili su studenti Odsjeka za konzervaciju-restauraciju splitske Umjetničke akademije, koji su sudjelovali u restauraciji. Kip Grgura Ninskog više puta se selio po splitskim lokacijama dok se nije skrasio nedaleko od Zlatnih vrata Dioklecijanove palače. Tamo je postao jedna od gradskih atrakcija, pa bi turisti neizostavno dolazili dodirnuti njegov palac za sreću. Meštrović je napravio i manju verziju kipa prema kojoj su izliveni kipovi koji se nalaze u Varaždinu i Ninu. Stoga su se gradovi dogovorili oko pokretanja kulturnog projekta 3 Grgura.

Komentari (10)
  • Divota Splita. Kad sam prvi put bio u Splitu prvo sam otišao do kipa Grgura Ninskog i falio se na satu povijesti kako sam jedini iz 6 C razreda dotaknuo taj čuveni povjesni kip.

    17. 3. 2015,   18:21
  • Odlična vijest. Bravo Spličani.

    17. 3. 2015,   18:35
  • E da sjetim se davno jedne dogodovštine s kipom kada je jedan splitski mafijozo stajao kraj kipa i naišli su neki turisti i pitaju čiji je kip on odgovori njegov , pitaju bi li ga prodao on uzeo predujam, nakon par dana stigla dizalica i radnici počeli rezati postolje...kažu kupio naš gazda :))) A što kažu ludega grada nema na svitu :))))

    17. 3. 2015,   18:25