Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opljačkali muzej u Dresdenu: Ukrali zbirku od milijardu eura

None Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL 4

U muzeju se čuva jedna od najvećih kolekcija nakita, a po informacijama policije lopovi su provalili u povijesni dio muzeja koji čine dva dijela.

Jedan od najvećih europskih povijesnih muzeja, "Zeleni trezor" (Grünes Gewölbe) u Dresdenu rano jutros je opljačkan, a lopovi su odnijeli zbirku vrijednu više od milijarde eura, izvijestila je policija.

Njemački mediji pišu da je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita.

U muzeju se čuva jedna od najvećih kolekcija nakita, a po informacijama policije lopovi su provalili u povijesni dio muzeja koji čine dva dijela.

U jednome se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugome novom odjelu nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

Burglary Green Vault Dresden | Autor: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Zasad nije poznato što je točno ukradeno. Po pisanju "Bilda" u muzeju je došlo do prekida električne energije te se pretpostavlja da je riječ o sabotaži.

Kradljivci su pobjegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima glasnogovornik policije Thomas Geithner.

Dodao je kako se vjeruje da je požar koji je izbio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom električne energije.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala.

Burglary Green Vault Dresden | Autor: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Zgrada je bila oštećena u Drugome svjetskom ratu, ali je obnovljena. Od ponovnog otvaranja u rujnu 2006. godine, jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu Dresdenu. 

Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

Komentari (26)
  • Kako su mi degutantni ovi srpski SNS botovi sendvičari koji tu dolaze opravdavati njihove zločince i kriminalce! U ovom slučaju, pošto se sumnja na njihove "Pink Pantere" komentiraju u smislu kao njemcima je opljačkano ono što su oni drugima opljačkali? Kao to se opravdava?! Pa koje i kada je to Njemačka opljačkala?? Ako mislite na drugi svjetski rat Njemačka je svima platila ratnu odštetu. A kada cete vi srbi platiti ratnu odštetu? Kada ce Srbija da vrati sve opljačkano i da plati sve porušeno iz agresija na Hrvatsku, BiH i na Kosovu? Koji licemjeri i kakva ironija kada srbin nekog optužuje za pljačku, hehehehe

    25. 11. 2019,   14:31
  • Kad sam god došao u Dresden, posjetio sam Zwinger i Gruene Gewelbe. Ali to je bilo u doba mraka, kad nije kriminalcima ni na kraj pameti palo da tamo pljačkaju, jer bi nestali pod sibirskim svodom. U Dresdenu je više Rubensovih slika nego u Firenci.

    25. 11. 2019,   12:56
  • sitnica..

    25. 11. 2019,   13:20