Obavijesti

News

Komentari 23

'Opomenuo sam Erjavca. Više koristi Hrvatskoj, nego nama...'

'Opomenuo sam Erjavca. Više koristi Hrvatskoj, nego nama...'
1

Izrazio je uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku i da ne dvoji da će i dalje imati potporu za svoja stajališta. Cerar je prilično oštro kritizirao svoga ministra vanjskih poslova Erjavca

VIDEO

Slovenski premijer Miro Cerar razgovarao je u petak u Tallinnu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanju granice s Hrvatskom, a u izjavi novinarima kritizirao je svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zbog njegovih izjava koje "više koriste Hrvatskoj, nego Sloveniji".

S njemačkom kancelarkom o istom pitanju razgovarao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Cerar je nakon susreta novinarima izjavio da joj je "vrlo podrobno objasnio zadnje događaje u vezi s provedbom arbitražne presude te o odnosima između Slovenije i Hrvatske".

"Jako je važno da kancelarka Merkel od mene dobije neposredne informacije o tome što se događa. Mislim da je dobro razumjela moju poruku", rekao je Cerar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izrazio je uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku i da ne dvoji da će i dalje imati potporu za svoja stajališta.
Cerar je prilično oštro kritizirao svoga ministra vanjskih poslova Erjavca zbog njegovih izjava o Hrvatskoj.

"Jučer sam ga morao opomenuti da izjave koje daje u javnosti više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji", rekao je.

Aludirao je da Erjavec daje takve izjave zbog nekih drugih razloga.

"Očekujem da se to više neće događati i da ćemo stvari, koje moraju ostati među nama, znati zadržati za se kada je riječ o priprema za provedbu arbitraže, a ne ih govoriti javnosti iz nekih drugih razloga", rekao je Cerar.

Erjavec je u četvrtak kazao da je slovenska vlada prihvatila zaključak po kojemu će potražiti stručnjake za pravo EU-a koji bi sudjelovali u eventualnoj tužbi protiv Hrvatske, nakon što istekne šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude.

"U zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je da se potraže pravni stručnjaci iz EU-a  koji bi zastupali Sloveniju u mogućim tužbama protiv Hrvatske", kazao je u četvrtak Erjavec, dodavši da je vlada prihvatila informaciju njegova ministarstva o pravnim mogućnostima za implementaciju arbitražne presude nakon što krajem godine istekne predviđeni rok za njenu provedbu.

Erjavec mu brzo odgovorio

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je vrlo brzo reagirao na kritike premijera Mire Cerara da previše govori i otkriva slovenske planove u vezi s implementacijom arbitražne presude, rekavši da se Cerar vara.

Cerar je novinarima na marginama summita čelnika EU-a u Tallinnu kazao da je Erjavca upozorio kako svojom oštrom retorikom prema Hrvatskoj i otkrivanjem planova za provedbu arbitraže šteti Sloveniji, a zapravo koristi Hrvatskoj, što je Erjavec u izjavi novinarima negirao.

"Ne želim s premijerom polemizirati, ali sam uvjeren da se on vara. U više od 20 godina pokazalo se da Hrvatskoj najbolje koristi ako mi samo čekamo i proučavamo granična pitanja, a ništa u tom smislu ne napravimo", kazao je Erjavec, a prenose  slovenski mediji.

"Ne smijemo oklijevati i čekati.. jer na svojoj strani imamo međunarodno pravo i Europsku komisiju. Čekati da Hrvatska pristane na implementaciju bila bi velika greška jer se to neće dogoditi. Vlada mora napraviti sve da se presuda provede, a za to mora iskoristiti sve pravne mogućnosti", kazao je Erjavec.

Erjavec je u četvrtak nakon redovne sjednice vlade kazao da je prihvaćen njegov prijedlog da Slovenija pronađe međunarodne pravne stručnjake koji bi joj pomogli da podnese tužbu protiv Hrvatske za kršenje međunarodnog prava, kako Slovenija ocjenjuje hrvatsko odbijanje arbitražne presude.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...