Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oporavile se: Zdrave kornjače Puljani su vratili natrag u more

None Foto: Dijana Marić/24sata 2

Kornjače Marica, Eli i Martin su u Aquariumu u Puli bili na oporavku. Morske kornjače su među najugroženijim bićima. Nakon oporavka vraćene su u more

Stotine Puljana došle su u nedjelju na plažu “kod svjetionika” ispratiti morske kornjače Martina, Eli i Maricu natrag u morske dubine. Najviše su se ovom tradicionalnom susretu s kornjačama veselila djeca, koja su pljeskom pozdravila odlazak kornjača na slobodu.

Kornjača Marica je najduže boravila na oporavku u Aquariumu u Puli. Marici, naime, nedostaje joj jedna peraja. Kako su rekli iz Aquariuma, naučila je funkcionirati i bez nje. Govore nam da je to nikako ne sprječava da se vrati u svoje prirodno stanište i jedva je dočekala taj trenutak.

- Ima 20-ak kilograma i stara je petnaest godina. Druge dvije morske kornjače, Eli i Martin, su bili kratko vrijeme na oporavku. Martin je kod nas boravio tek nekoliko tjedana. Star je oko pet godina, dok je Eli najmanja kornjačica teška samo dva, tri kilograma - rekla nam je biologinja Karin Gobić.

Eli je, dodaje nam, pronađena u srednjoj Dalmaciji. Jedno vrijeme nije htjela jesti, ali se brzo oporavila i dočekala puštanje u more. U pulskome centru su na oporavku ostale još dvije morske kornjače.

One još ne smiju natrag u morske dubine zbog puknuća njihovih oklopa. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije organizme te su stoga zakonom strogo zaštićene.


Komentari (2)
  • ja bi bija direktor zoo u splitu!? jel zevrnja jos koristi placu direktora,bez zoo,a?

    9. 11. 2015,   18:02
  • Lijepo da su ih izlijecili i opet pustili na slobodu. Kornjace su divne zivotinje.

    10. 11. 2015,   05:24