Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oporba želi povjerenstvo zbog afera: 'HDZ mijenja tek dlaku'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 2

HDZ je pred vrlo jasnim izborom. Ili će podržati osnivanje povjerenstva i tako pokazati da im je stalo do borbe protiv korupcije ili to neće podržati i tako pokušati sakriti stvari, rekao je šef SDP-a Bernardić

Oporba će idućeg tjedna usuglasiti tekst i u saborsku proceduru predati zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva zbog zlouporabi sustava u koji je, kažu, upletena paraobavještajna struktura, što je pokazala posljednja afera vezana za drugog čovjeka HDZ-a i afera SMS. 

Zagreb: Milijan Brkić komentirao optužbe protiv njega NASTAVAK AFERA ZA HDZ Nacional: 'Milijan Brkić je odao istragu kriminalcima još 2011.'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako su posljednje afere pokazale da je sigurnosni sustav probijen i građanima ne može osigurati zaštitu od kriminala i korupcije. Poručio je kako će oporba inzistirati na rasvjetljavanju istine te da se afere ne sakriju pod tepih. 

POGLEDAJTE VIDEO

- Ovaj duboko kompromitirani sustav više ne može štiti građane od korupcije. Oporba je u tome složna. HDZ je pred vrlo jasnim izborom. Ili će podržati osnivanje povjerenstva i tako pokazati da im je stalo do borbe protiv korupcije ili neće podržati osnivanje povjerenstva i tako pokušati sakriti stvari. Kada pokušavate sakriti stvari to znači da ste duboko upleteni u korupciju i kriminal - ustvrdio je.

Zagreb: Glavni ravnatelj policije o izjavama bivÅ¡eg policijskog istražitelja RAVNATELJ POLICIJE Afera SMS: 'Ispitat ćemo sve djelatnike o curenju podataka'

Bernardić je upitao što rade institucije države popu DORH-a i gdje je Dražen Jelenić te pokušava li zataškati i ovu aferu kao što je to bio slučaj s aferom Hotmail odnosno Borg. Šef SDP-a osvrnuo se i na izjave Branka Bačića (HDZ) koji je ranije poručio kako se ne može osnovati saborsko povjerenstvo za aferu SMS jer je slučaj na sudu.

- Istražno povjerenstvo će se baviti svim pitanjima zlouporabe sustava. Plenković i Borg ili Brkić i SMS potpuno je svejedno.  Ako je Bačić, Plenkovićev potrčko, rekao da neće podržati povjerenstvo to samo znači da Plenković pokušava zataškati aferu - ustvrdio je Bernardić.  

Izvijestio je i da je u kontaktu s čelnikom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je tražio odgovore od službi.

- Sasvim sigurno će idući tjedan će biti dosta novih informacija oko toga - rekao je Bernardić.

Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je kako se oporba dogovorila oko zajedničkog nastupa jer ne žele da ove afere prođu kao neće prošle već im je interes da se sve istjera do kraja. 

- Ne može se ekskulpirati premijer Plenković, jer je on najodgovornija osoba u državi i on je sve znao, i 2011. kada je bio član HDZ-a i kada je postao predsjednik HDZ-a, Brkić mu je bio prvi suradnik. Najodgovornija osoba za ovu i sve afere je Andrej Plenković. HDZ može promijeniti dlaku, ali ćud ne - ustvrdio je Beljak.

Grmoja: Nadam se da će se vidjeti tko je svodnik, a tko prostitutka

Nikola Grmoja (Most) poručio je kako oporba neće pristati na tezu Andreja Plenkovića da ovo nije ugodna situacija za Milijana Brkića.

- Ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna situacija za građane kad vide na koji nam način funkcioniraju institucije. Nadam se da će se u cijelom ovom procesu vidjeti tko je svodnik, a tko prostitutka - poručio je Mostovac. 

Uvjeren je da će ovo, kao i povjerenstvo o Agrokoru, otkriti mnoge bitne detalje. Grmoja je napomenuo kako ovdje nije problem jednog čovjeka nego problem institucija koje su pod utjecajem jednog čovjeka. I Mostovac je predsjednika Kluba HDZ-a nazvao potrčkom Andreja Plenkovića. 

- Izjave Branka Bačića pokazuju kakav je stav HDZ-a prema cijeloj aferi i da zapravo njima nije stalo do borbe protiv korupcije i istine već da je ovdje po srijedi unutarstranački obračun - rekao je. 

I Goran Beus Richembergh (Glas) poručuje da će u slučaju HDZ-ovog traženja da se ne osnuje istražno povjerenstvo biti jasno da im nije stalo da se slučaj rasvijetli te da im je tolerancija korupcije u različitim oblicima dio politike. 

- Problemi su puno širi od slučajeva koji su trenutno pod istragom - kazao je zastupnik Glasa. 

Komentari (16)
  • Narod sve vise podrzava rehabilitaciju Golog otoka !

    3. 10. 2018,   13:15
  • HDZ i premijer Plenković moraju poduzeti konkretne mjere. Zbog korupcije i pravne neučinkovitosti građani se osjećaju nesigurnim i apatičnim te se iseljavaju iz Hrvatske. Slijedi demografska pustoš, ukoliko se kriminalne radnje guraju pod tepih.

    3. 10. 2018,   19:07
  • Istražno povjerenstvo u Hrvatskoj?? Hahahahaahhaahahahhahahaahaa. Pravosuđe ima sve crno na bijelo za sve krupne lopovčuge i nikome ništa i sada bi ovi osnivali istražno povjerenstvo za nove afere. Vic godine, odnosno radna mjesta za nove uhljebe.

    3. 10. 2018,   12:59