Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oporba želi ostavku: 'HDZ štiti vojnika partije Kujundžića'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 3

Most uskoro upućuje zahtjev za opoziv Kujundžića, a SDP-ovac Grbin je poručio da HDZ na najgrublji način spreman kršiti Ustav kako bi zaštitio 'vojnika partije Kujundžića'

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja u četvrtak je najavio da će njegova stranka uskoro u saborsku proceduru uputiti zahtjev za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, a suprotno stavu vladajućih tvrdi kako o tom prijedlogu Sabor treba raspravljati na izvanrednoj sjednici.

  - Smatramo da na temelju zahtjeva za opoziv, prema Poslovniku, moraju sazvati izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bismo o tome raspravljali. Naši građani više ne mogu čekati reforme u zdravstvenom sustavu, Kujundžić nije ništa napravio i mora otići - izjavio je Grmoja novinarima. Zagreb: Sabor nastavio sjednicu o odnosu RH s Hrvatima izvan Republike Hrvatske | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Reagirao je time na raniji stav predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zbog Mostova zahtjeva ne treba održavati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne ljetne stanke u saborskom zasjedanju.

 - Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki unutar 30 dana. Međutim, imamo odredbu u Poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru - kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima.

Zaagreb: Sabor sjednicu satavio raspravom o međunarodnim mjerama ograničavanja TRAŽE SMJENU KUJUNDŽIĆA 'Ne treba izvanredna sjednica Sabora radi Mostova zahtjeva'

Najavio je da će upit o tome treba li sazvati izvanrednu sjednicu poslati Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu. To što oporba nema 76 ruku za sazivanje izvanredne sjednice Jandroković tumači kao potvrdu da se ona onda ne treba ni održati, nego pričekati jesenje zasjedanje.

Grbin: HDZ spreman na najgrublji način kršiti Ustav  Sjednica Sabora nastavljena raspravom o subvencioniranju stambenih kredita | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovac Peđa Grbin takvu tvrdnju predsjednika Sabora smatra izuzetno zabrinjavajućom jer, kako tvrdi, pokazuje da je HDZ na najgrublji način spreman kršiti Ustav kako bi "zaštitio vojnika partije Kujundžića”.

 - Kada Ustav govori o pitanju povjerenja članu Vlade, kaže da se o tome mora provesti rasprava i glasovanje u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga saboru. Ustav ne spominje iznimku, primjerice, u vidu godišnjeg odmora zastupnika, pa bi bilo jako dobro da ga predsjednik Sabora pročita prije nego si dopusti ovakve izjave-  izjavio je Grbin novinarima.

Zagreb: Rasprava Vlade na 157. sjednici o zemljiÅ¡nim knjigama MINISTARSTVO ODGOVORILO Kujundžić troši za nepotrebnu opremu? 'Brinemo za građane'

 - Ako vladajuća većina odluči ignorirati Ustav i ne sazvati sjednicu da bi se raspravilo o povjerenju Kujundžiću, bit ćemo primoraniobratiti se Ustavnom sudu jer se u tom slučaju radi o jednom od najgorih kršenja Ustava u modernoj hrvatskoj povijesti - najavio je.

Inače, prema Ustavu, kada se u saborsku proceduru uputi zahtjev za opoziv člana Vlade, on se automatski uvrštava u dnevni red i počinju teći proceduralni rokovi u kojima se Vlada treba u roku od osam dana očitovati o tom zahtjevu, a Sabor tu točku treba raspraviti najranije sedam, a najkasnije 30 dana od podnošenja zahtjeva za opoziv.

(kt)

Komentari (7)
  • Kad jedan ministar zdravstva ponizi svoje liječnike da je bolji svećenik od njih...što više nadodati.

    18. 7. 2019,   15:12
  • Sjebo se plenković što kunđu nije smjenio jedan od najogavnijih osoba u hrvatskoj

    18. 7. 2019,   17:22
  • Nista novo, a upravo je sada i ŽZ odrzao presicu, gdje je dosla dojava kako buduci ministara Josip Aladrovic zaposluje podobne i namjesta natjecaje itd.Dok god biramo ovakvu strukturu mi nemozemo ic dalje.To je sve vezano skupa kao pupcanom vrpcom i svi su u tom kosu koji rade na isti nacin kao i prijasnji.

    18. 7. 2019,   15:14