Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opozicija SAD-a odlučuje o spašavanju gospodarstva

None Foto: AFP 3

Većina svjetskih burzi, kao i zagrebačko tržište kapitala, bojažljivo je, ali ipak vjeruje u pozitivan ishod krize u Americi. Čeka se odluka Senata

Nakon “crnog” ponedjeljka  i utorka, burza je pozelenjela. Većini hrvatskih dionica cijena je uz osrednji promet rasla, što znači da su ulagači optimistični, ali oprezni. Investicijska zajednica u Hrvatskoj, kao i cijeli svijet, s nestrpljenjem čeka odluku američkog Senata o 700 milijardi dolara teškom Bushovu planu pomoći posrnulim bankama u SAD-u. Kaže li Senat, nasuprot Kongresa, “da”, financijska kriza u svijetu bar će na neko vrijeme biti prebrođena, ali ne i riješena. Što će biti ako Senat kaže “ne”, nitko se ne usuđuje ni nagađati. Od EU do Brazila, cijeli svijet, prestravljen, Americi šalje istu poruku: spasite svijet od bankrota.
Akteri na hrvatskom tržištu kapitala vjeruju da će ta odluka biti pozitivna. U tom je ozračju Crobex cijelog radnog dana bio u plusu. Dionica Zagrebačke banke neko je vrijeme bila blokirana jer je poskupjela više od deset posto. Banka majka, talijanska Unicredit, već je tri dana u blokadi u Italiji, zbog pada cijene dionice. Više od deset posto poskupjela je i dionica Diokija, pa je i ona u jednom trenutku bila blokirana. Dionica HT-a u jednom je trenutku došla do 260 kuna, INA je pala do 2650, a većina dionica bilježila je  pluseve, i to velike: INGR-a 8 posto, Čakovečki mlinovi 14 posto, Zvijezda pet posto, itd. Europske burze, London i Pariz, bile su u plusu dok je burza u Frankfurtu bilježila minus. Beogradska burza je u minusu, no srpska je vlada oformila specijalni tim koji treba  kontrolirati moguće štete, premda je srpsko financijsko tržište dosta izolirano od svjetskog pa je i opasnost potresa manja. Američki Senat broji 100 ljudi.  Demokrati imaju 51 zastupnika, a republikanci 49. George Bush, i cijeli svijet, očekuju pomoć od opozicijske stranke, koja u ovom trenutku nema puno izbora. Mora glasati za sanaciju ili riskiraju slom.

JEDINO NAŠA VLADA NIJE ZABRINUTA ZBOG KRIZE
Bush je zbog financijske krize za isti stol posjeo McCaina i Obamu, Sarkozy kaže da je vrijeme za promjenu privrednog modela, brazilski predsjednik optužuje SAD da teret krize prebacuje na siromašne. I srpska je vlada, unatoč slabije razvijenom financijskom tržištu, formirala široki krizni stožer, a jedino Ivo Sanader šuti kao zaliven, i kao da ne proživljavamo financijsku kataklizmu neviđenih razmjera.

CROBEX U PLUSU
Crobex je “poslovao pozitivno” s plusom od 1,5 posto, što se tumači kao nada u pozitivan ishod američke financijske krize.


Komentari (2)
  • Bez obzira kaže li senad da ili ne raspad sistema je već krenuo. Ako kaže da to znači da su za spašavanje kapitalizma upotrijebili socijalističke metode najgore vrste. Ako kaže ne ide sve nizbrdo sljedećih godina.

    1. 10. 2008,   17:28
  • ...kako kaže Šuker-man ...\"to nema efekta kod nas, mi smo stabilni...\", glupson !

    1. 10. 2008,   19:32