Obavijesti

News

Komentari 86

Opremit će vojsku od glave do pete za 1,7 milijardi kuna...

Opremit će vojsku od glave do pete za 1,7 milijardi kuna...
7

Ovogodišnji vojni proračun ‘težak’ je 4,3 milijarde kuna. Za razliku od prethodnih godina, niti jedan postupak nije vojna tajna, rekao je Damir Krstičević

VIDEO

Ljudi su naša najveća vrijednost, zaslužuju naše poštovanje i oni su u fokusu ove prezentacije javne nabave. Želim transparentnost u prikazivanju i trošenju svake proračunske kune, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević na predstavljanju plana nabave za 2017.

Ovogodišnji vojni proračun “težak” je 4,3 milijarde kuna, što je za 400 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, prvi put u cijelosti je transparentan i niti jedan postupak ne nosi oznaku vojne tajne. Primjerice, 2012. godine klasificirano je bilo 51 posto postupaka, a lani je taj broj iznosio 2,60 posto. Prezentaciju budućeg trošenja proračunskog novca pažljivo su slušali i predstavnici saborskog Odbora za obranu, Državnog odvjetništva, Transparency Internationala te Partnerstva za društveni razvoj.

Kako je rečeno, 1,7 milijardi kuna predviđeno je za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga te za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje. Planiraju tako gradnju zapovjednog objekta u vojarni u Petrinji, ali i smještajnog objekta na zagrebačkom HVU, gradnju obalnih i ophodnih brodova, kupnju i remont samohodnih haubica PzH2000, nabavu helikoptera Kiowa Warrior, remont helikoptera, održavanje radara, troškove u operacijama potpore miru i održavanje letjelica HRZ-a. U tijeku je nabava bojnih sredstava, remont deset helikoptera Mi-171 Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica (DUOS) 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom, nabava padobranske opreme, nabava dijelova i usluga održavanja zrakoplova MiG 21 i helikoptera, održavanje sustava tehničke zaštite vojnih objekata i nabava tegljača s poluprikolicom.

- Oko 25 posto financijskog plana odnosi se na predmete nabave koji će se provoditi s gospodarskim subjektima sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a riječ je o održavanju zrakoplovne tehnike, prehrani, nabavi roba i usluga preko NATO agencije za nabavu. Također, oko 12 posto odnosi se na predmete nabave koji su kategorija središnje javne nabave, poput uredskog, potrošnog i higijenskog materijala, na električnu energiju, motorna vozila, autogume, poštanske usluge - rekao je Branko Pribolšan iz samostalnog sektora za postupke javne nabave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Transparentnost i ovogodišnju prezentaciju javne nabave MORH-a pohvalili su i Igor Dragovan (SDP) iz saborskog Odbora za obranu, ali i Munir Podumljak. Dragovan je dodao kako žali što je MORH u prijašnjim mandatima izgubio zamah u

Kerozin

U planu nabave objavljenom i na stranicama MORH-a predviđa se i nabavka kerozina. Za njega je rezervirano 25,259.500 kuna, no nabavit će ga manje.

Voda u bocama 

Vojnici, dočasnici i časnici neće žeđati ni ove godine. Uvrštena je u stavke ovogodišnje javne nabave.

Ručni satovi

Što za jubileje, darove ili vojnike, predviđena je i nabavka ručnih satova.

Ubojita sredstva 

Ovogodišnjim proračunom za njihovu je nabavku predviđeno 24,887.050 kuna.

Halo taksi 

Iako je u proračunu rezervirano 339.300, procjena je da je za taksi dovoljno 271.000 kuna.

    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.