Obavijesti

News

Komentari 0

Oprezno: Vlažne maramice se mogu pokvariti na pretoplom

Oprezno: Vlažne maramice se mogu pokvariti na pretoplom
1

Glavni sastojak vlažnih maramica je voda, no imaju i glicerin te biljna ulja kamilice ili aloa vere koja štite kožu od iritacija. Jako visoka ili niska temperatura mogu utjecati na promjenu kemijskog sastava maramica

VIDEO

Glavni sastojak svih vlažnih maramica za čišćenje je voda koja služi kao otapalo.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:30

Maramice se uglavnom proizvode od sintetičkih materijala na kojima je smjesa tvari koje čiste i njeguju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nezaobilazni sastojci su i mirisi te konzervansi. Jedan od najčešćih ovlaživača u ovakvim proizvodima je glicerol, poznat i kao glicerin. Nezamjenjiv je u proizvodnji sapuna i krema. Ima ga u svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože. Čest ovlaživač je i propilen glikol. Njegova upotreba kritizira se zbog sumnje da veća količina može biti otrovna i izazvati dermatitis. Propilen glikol se zbog slatkastog okusa upotrebljava u proizvodnji dječjih lijekova. Ovlaživači pomažu održavanju vlažnosti kože, a i čuvaju sam proizvod kako se ne bi prebrzo isušio te postao neupotrebljiv za svrhu za koju je namijenjen.

U ovim proizvodima česte su i tvari koje pomažu kod njege i omekšavanja kože, na primjer biljna ulja. Svi dodaci moraju biti blagi prema koži jer se mogu upotrebljavati blizu sluznica. Zato se koriste provjerene tvari i njihove kombinacije. Često se stavljaju ekstrakti cvijeta kamilice i aloe vere koji pomažu njezi.

Za povećanje trajnosti proizvoda i sprečavanje kvarenja dodaju se razni konzervansi. Dobri su jer sprečavaju prekomjeran razvoj mikroorganizama. Uvijek se vode rasprave oko konzervansa iz reda parabena jer mogu izazvati alergijsku reakciju. No uobičajeno ih ima u vrlo malim količinama, stoga je mogućnost pojave alergijske reakcije mala.

Posebna pozornost usmjerena je na proizvode namijenjene djeci, stoga ovi proizvodi često nemaju sastojke prozivane potencijalno opasnima, poput parabena, alkohola i drugog. Dermatolozi upozoravaju da vlažne maramice, iako mogu biti korisne na putovanju, nisu dobra zamjena za toplu vodu. Razlog tome leži u činjenici da je dječja koža osjetljivija od kože odraslih.

Često se zaboravlja da je koža naš najveći organ koji može propustiti tvari koje se nalaze u maramicama.

Maramice za intimnu njegu mogu biti pomoć na putovanju i kod onih koje se bave fizičkim aktivnostima, a trenutačno nisu u mogućnosti obaviti osnovnu higijenu. No ni one ne mogu zamijeniti higijenu kod kuće.

Sve vrste maramica u slučaju potrebe treba koristiti samo kako preporučuju proizvođači. Također, bez obzira na pakiranje, maramice treba čuvati na propisan način, jer ekstremno visoke ili niske temperature mogu utjecati na promjenu kemijskog sastava maramica. Također, može doći do isušivanja maramica, razvoja mikroorganizama i drugog.

Vlažne maramice nikad se ne bi trebale koristiti na oštećenoj i iziritiranoj koži, a najbolja zamjena za ove proizvode je topla voda, koja je najbolje otapalo. Preporuka je koristiti vlažne maramice namjenski, svaku za svoju namjenu, jer ih je za određenu namjenu proizvođač i napravio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu