Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprostio se i odletio u Basel po smrt: 'Jedva čekam eutanaziju'

None Foto: screenshot/Youtube

Najstarijem australskom znanstveniku Davidu Goodallu napokon se ispunila želja. Otputovao je u Švicarsku gdje planira okončati svoj život. Na aerodromu se oprostio od obitelji...

Do duboko u starost David Goodall uživao je u zdravom i kvalitetnom životu. Još s 90 igrao je tenis, no posljednjih godina zdravstveno stanje počelo mu se ubrzano pogoršavati. Poželio je smrt jer više ne vidi smisao u životu.

U 104. IDE NA EUTANAZIJU 'Žao mi je što sam toliko živio, sada napokon želim umrijeti...'

Ovaj cijenjeni australski znanstvenik kojemu su sada 104 godine, nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvaliteta života mu je tako loša da je odlučio otići u agenciju za eutanaziju u Baselu. Nije sretan što to ne može napraviti u svojoj zemlji.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

'Sad želim umrijeti'

- Jako mi je žao što sam doživio toliku starost. Nisam sretan. Želim umrijeti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani - rekao je taj ekolog u razgovoru za televiziju ABC u povodu rođendana početkom travnja. 

David Goodall rođen je 1914. godine u Londonu, a 1948. je preselio u Australiju gdje se zaposlio na sveučilištu. Postao je međunarodno poznat kada ga je uprava sveučilišta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Nakon pobune i potpore znanstvenika diljem svijeta, odluka je povučena.

Goodall je autor desetaka znanstvenih članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

Organizacija Exit International, koja organizira Goodallovo putovanje, kaže kako je nepravedno da 'najstariji i najugledniji australski državljani moraju putovati na drugu stranu svijeta da bi dostojanstveno umrli'.

Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo ilegalni su u većini zemalja svijeta. No u nekoliko država, uključujući Švicarsku, Belgiju, Luksemburg i Nizozemsku, jedna ili obje prakse su legalizirane.

Komentari (137)
  • nikad mi nije bila jasna ekipa koja voli odlučivat u ime drugih..te nesmiješ se ubit,te nesmiješ pobacit...aj u ku...c više

    3. 5. 2018,   14:02
  • Teško je komentirati nečiju samovolju a posebno ako je njegov život u pitanju, vidim tu neki govore ovako neki onako pa spominju i boga i da mu je bog podario i slično ali ne spominju to ako mu je bog podario život onda mu je podario i slobodnu volju da radi što želi stime i da je to njegov izbor.

    3. 5. 2018,   13:41
  • pametna odluka, proživio svoj život...šta bi trebao čekati kosca na konju u fotelji...ovako je uzeo stvari u svoje ruke i preduhitrio to isčekivanje konačnog kraja

    3. 5. 2018,   15:09