Obavijesti

News

Komentari 20

'Oprostite mi, obećavam vam da ću se dobro brinuti za djecu'

'Oprostite mi, obećavam vam da ću se  dobro brinuti za djecu'
1

Tajland: U špilji su probušili više rupa, odnosno "dimnjaka" i nadaju se da bi dječake i trenera mogli spasiti kroz jednog od njih. akcija izvlačenje mogla bi početi za dan, dva

VIDEO

Ekkapol Changawong (25) koji je odveo 12 dječaka u špilju u Tajlandu gdje su ostali zarobljeni, obratio se u pismu roditeljima djece. U Moli ih za oproštenje. 

U špilji ima više od 100 rupa, dječaci će van za dan, dva?
U špilji ima više od 100 rupa, dječaci će van za dan, dva?

- Svim roditeljima. Djeca su dobro. Obećavam vam da ću se dobro brinuti za njih - napisao je trener u pismu. Poruku je napisao na papir iz bilježnice i dao ga je spasiocima da ga odnesu van. Poruke su napisali i dječaci. Jedan je dječak napisao da su dobro i poručio je roditeljima da mu ne zaborave organizirati zabavu za rođendan, piše Bild.  

Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'
Guverner: 'Dječaci su dobro, ali još nisu spremni za taj zaron'

- Kad izađemo želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma - napisao je dječak. Drugi je napisao da želi jesti svinjetinu kada izađe van. Spasioci i dalje ne znaju kako će dječake i trenera izvući iz špilje, a spašavanje im otežavaju loše vrijeme i kiše. U špilji su probušili više rupa, odnosno "dimnjaka" i nadaju se da bi dječake i trenera mogli spasiti kroz jednog od njih. Uspjeli su napraviti rupu kroz koju prolazi svjetlost u špilju te se nadaju da bi izvlačenje nogometaša i trenera mogli krenuti za dan, dva. Podsjetimo, nogometaši i njihov trener su nestali 23. lipnja. Pronašli su ih u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji.

Nova nada: Dječaci su otkrili otvor koji ih vodi do izlaza?
Nova nada: Dječaci su  otkrili otvor koji ih vodi do izlaza?

Nažalost, tijekom akcije spašavanja poginuo je bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Saman Kunan (38). 

Spasioci utrkuju s vodom i vremenom, a sad pada i pljusak

Obilan pljusak pao je u subotu na sjeveru Tajlanda, otežavajući uvjete u pećini u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom kako bi izbavili dvanaest zarobljenih dječaka i njihova trenera.

Kiša bi mogla uništiti sav napredak ostvaren tijekom tjedna na ispumpavanju vode iz špiljskog kompleksa Tham Luang u sjevernoj pokrajini Chiang Rai.

Uz opadanje razine kisika i lošu vremensku prognozu, sve je manje vremena za plan da se dječake osposobi da sami izrone na površinu kroz uske, potopljene kanale, što bi bio golemi izazov i za iskusne spiljske ronioce.

Najveće šanse za uspjeh imamo u iduća tri, četiri dana, rekao je vođa spasilačkog tima.

Skupina mladih nogometaša i njihov 25-godišnji trener već tjednima su zatočeni u špilji otkako su poplave 23. lipnja blokirale izlaz.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se špilja nalazi, u subotu je rekao novinarima da su uvjeti za moguću evakuaciju trenutno "najpogodniji" što se tiče razine vode i zdravlja djece. 

No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuirani u isto vrijeme. 

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku utjecati i sve manja količina kisika u špilji i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

U spašavanju dječaka već je poginuo bivši tajlandski marinac koji je rano u petak ostao bez zraka pri dostavi boca s kisikom u labirintski kompleks spilja. 

Taj je smrtni slučaj pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce odluče li se na evakuaciju dječaka s ronilačkom opremom, što je jedna od nekoliko strategija. 

Dječaci stari između 11 i 16 godina ostali su hrabri u zatečenoj situaciji i kasno u petak su poslali rukom pisana pisma preko inozemnog ronioca. 

"Ne brinite, svi su snažni", stoji u jednom pismu. 

"Kad izađemo želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma", piše drugo. 

Sveukupno sedam stranica pisama objavljeno je na Facebook stranici tajlandske mornarice, s porukama svih dječaka i njihovog trenera. Njihove kratke poruke pune su zahvalnosti, ljubavi i želje za hranom.

"Želim jesti pečenu svinjetinu", napisao je jedan dječak.  

Trener Ekapol Chanthawong se ispričao obiteljima dječaka jer ih je odveo u špilju i obećao je da će paziti na njih što je bolje moguće. 

Dijelovi špilje i dalje su potpuno poplavljeni usprkos tome što spasioci neumorno rade na ispumpavanju vode, a nova kiša mogla bi poništiti sav taj trud. 

Voda u špilji teče snažnim strujama što predstavlja veliku opasnost za ronilačko spašavanje. 

Djecu se trenutno uči kako da koriste ronilačku opremu, no neki od dječaka ne znaju plivati, a za izlaz iz špilje čak i iskusnim roniocima iz mornarice treba pet ili šest sati. 

Voda u špilji je mračna, hladna i puna prepreka poput uskih prolaza ili stijena. U mnogim dijelovima vidljivost ne postoji. 

Spasioci stoga razmatraju i mogućnost bušenja 600 metara duboke rupe kroz koju će izvući dječake, no o toj se mogućnosti tek razmišlja.Pljusak nad tajlandskom pećinom u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti