Obavijesti

News

Komentari 5

Optužili 36 ljudi za porezne prijevare 'teške' 70 mil. kuna

Prema neslužbenim informacijama novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus i drugih

VIDEO

Uskok je nakon provedene istrage u petak podigao optužnicu protiv 32 hrvatskih državljana te još troje s dvostrukim državljanstvom i jednog državljanina BiH, zbog udruživanja u zločinačku organizaciju koja je potom u lancu poreznih prijevara izvlačila novac iz vlastitih tvrtki.

Uskok je, kako se neslužbeno doznaje, u istrazi utvrdio kako je skupinu prijavljenih poduzetnika predvodio Svetislav Josimović (40), a na vrhu navodne zločinačke piramide su i hrvatski državljani Juraj Puškar (45), Miroslav Slavković (42), Dražen Becker (49), Perica Busija (50).

Prema neslužbenim informacijama novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus i drugih.

Optužnicom se Josimoviću kao vlasniku šest tvrtki te drugookrivljenom Puškaru kao vlasniku četiri tvrtki, stavlja na teret da su od početka 2009. do kraja travnja 2017. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali Slavkovića, Beckera i Busiju koji su izvlačili novac iz tvrtki i obrta izdavanjem nevjerodostojnih računa te omogućavali njihovim vlasnicima i drugim zainteresiranim osobama uskratu dužnih davanja državnom proračunu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi realizirao plan grupe, Josimović je s Puškarom i Slavkovićem  pronalazio odgovorne osobe tvrtki i obrta koji su od tih tvrtki htjeli izvući novac, dok su fiktivne račune po njihovim uputama ispostavljali Becker i Busija.

Ostali iz skupine su, prema dogovoru s Josimovićem te s Puškarom i Slavkovićem, nalagali i plaćali račune za robu i usluge koje im stvarno nisu isporučene ili izvršene, pri čemu su Slavković i Becker plaćali fiktivne račune i na štetu vlastitih tvrtki.

Nakon izvršenih uplata, Becker i Busija kao i druge osobe koje su izdavale fiktivne račune, manje iznose uplaćenog novca zadržali na računima svojih tvrtki i udruga, a za sebe dogovorenu proviziju.

Veći dio novca na temelju fiktivnih računa koje su im izdavali Josimović i Puškar uplaćivali na račune njihovih tvrtki ili su, također na temelju fiktivnih računa, međusobno vršili daljnja plaćanja. Potom su obavaljali neposredne uplate na račune Josimovićevih i Puškarovih tvrtki.

Njih dvojica su, nakon uplata Slavkovićevoj, Beckerovoj i Busijinoj tvrtki te neposrednih uplata tvrtki u kojima su ostali vlasnici, kao i drugih tvrtki i udruge, također međusobno vršili plaćanja na temelju fiktivnih računa. Zatim su podizali gotovinu ili su novac prebacivali na svoje i Beckerov račun te podizali gotovinu. Dio novca zadržali su na računima svojih tvrtki i to u iznosu od najmanje 12,9 milijuna kuna.

Ostatak novca u iznosu od najmanje 57 milijuna kuna podignut je u gotovini te je, uz zadržavanje provizije, vraćen optuženima koji su nalagali neosnovana plaćanja.

Ujedno su Slavković i Becker te ostali okrivljeni na temelju fiktivnih računa nezakonito umanjivali porezne obveze čime su oštetili državni proračun za gotovo 7,8 milijuna kuna i za iznos od 6,1 milijun kuna s osnove PDV-a.

Državni proračun i proračun Grada Zagreba i Grada Zaprešića na taj su način oštetili za 1,7 milijuna kuna s osnove neplaćenog poreza i prireza na dohodak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...