Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Optužili su Rumunje za pranje novca: Ukrali su 190.000 eura

U Rumunjskoj su pribavili lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima.

Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova.

Prema Uskokov optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin je od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

PLJAČKA U ŠIBENIKU U tri navrata krao novac iz škrabice u crkvi svetog Lovre

Njih četvorica su u Rumunjskoj pribavili lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima. Potom su, uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, a koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

HNK Hajduk - NK Slaven Belupo TRAŽE PREVARANTA Bitcoin prevara: Žena (74) je ostala bez desetaka tisuća kn

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prevara. Na taj način je na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna. Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, zagrebački Županijski sud je protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.

Komentari (2)
  • Hahahaha ti rumunjske vidli nisu to su naši rumanjunci kaj pereju peneze aj bok

    11. 11. 2019,   16:52
  • Kriminalce u zatvor, a za sve ostale koji imaju novca...novac nam je siguran samo u bankama vani! Ne postoji novac, ni lipu koju bih povjerila na račun banke u RH. Švicarska je moja sigurnost.

    11. 11. 2019,   17:38