Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Optužnica za zločin u Joševici u srpnju pred optužnim vijećem

Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović

Zagrebački Županijski sud do srpnja je odgodio sjednicu optužnog vijeća na kojoj će razmatrati osnovanost optužnice protiv petorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991.

Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. No, kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još je 2015. odlučilo da će im se suditi u odsutnosti.

Posljednja sjednica optužnog vijeća odgođena je jer svi odvjetnici nisu dobili poziv na raspravu, a postupak u kojem je optužnica podignuta još 2010. dodatno produljuje i odsutnost optuženika s obzirom da se svi sudski dopisi, poput pouka o pravima i poziva na rasprave, šalju diplomatskim putem.

Žarkovića i ostale optužnica tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada su u kućama nekoga zatekli iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i na taj način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo A. Šiftar kojoj su pucali u usta i vrat. Iako je preživjela imala je teške i za život opasne ozljede.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.

Komentari (10)
  • Ma nisu oni. Oni su svi bili u sanitetu ili logistici. Marsovci su pucali.

    6. 3. 2018,   16:04
  • Da li je evidentna sporost našeg DORH-a i sudstva rezultat rada Udbe i sličnih struktura?

    6. 3. 2018,   16:14
  • A da pravosuđe pričeka još par godina ,možda umru prirodnom smrću. I tako im možete napuhati jajca !

    6. 3. 2018,   15:21