Obavijesti

News

Komentari 9

Optužnica zbog ubojstva 120 bošnjačkih civila kod Prijedora

Optužnica zbog ubojstva 120 bošnjačkih civila kod Prijedora

Kneževića se tereti da je s pripadnicima vojne policije bosanskih Srba u srpnju 1992. u selu Miska Glava kod Prijedora sudjelovao u zatočenju skupine od 120 civila bošnjačke nacionalnosti

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Slobodana Kneževića, kojega tereti kao sudionika jednog od najtežih ratnih zločina počinjenih na području Prijedora odnosno progon i ubojstvo više od stotinu civila.

Knežević (50), koji je nakon rata pobjegao i skrivao se u Crnoj Gori, a izručen je bosanskohercegovačkom pravosuđu potkraj 2017. godine, optužen je za zločin protiv čovječnosti. Tereti ga se da je zajedno s drugim pripadnicima vojne policije bosanskih Srba u srpnju 1992. godine u selu Miska Glava kod Prijedora sudjelovao u zatočenju skupine od 120 civila bošnjačke nacionalnosti.

Svi ti civili su nakon zatočenja odvedeni u okolicu Ljubije i tamo pogubljeni.

Samo nekoliko osoba je uspjelo preživjeti masovno strijeljanje, a posmrtni ostaci žrtava nakon rata su otkriveni u nekoliko masovnih grobnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog ovog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH već vodi postupak protiv Slobodana Taranjca, također bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba, pa će biti predloženo spajanje suđenja.

Zbog masakra nad bošnjačkim civilima iz Miske Glave Tužiteljstvo BiH traga za još nekoliko počinitelja za koje je utvrđeno da su pobjegli iz zemlje pa je u tijeku njihovo lociranje kako bi se zatražilo izručenje radi suđenja.

Područje Prijedora, gdje je do 1991. godine živjelo oko 112 tisuća stanovnika od kojih su oko 43 posto bili Bošnjaci, 42 posto Srbi, dok je Hrvata bilo 6,6 posto, bilo je jednom od prvih meta masovne kampanje etničkih progona što su je na samom početku rata provele paravojne postrojbe bosanskih Srba.

Prognano je više od 50 tisuća stanovnika, mahom Bošnjaka i Hrvata, a gotovo šest tisuća je ubijeno.

Jedan od najgorih zločina počinjen je tijekom napada na hrvatsko selo Briševo i okolna naselja potkraj srpnja 1992. godine, kada su srpske snage ubile više od stotinu hrvatskih civila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.