Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orašje: Podignuta je optužnica protiv devet pripadnika HVO-a

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu za ratni zločin na području Orašja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi Tužiteljstvo

Optužnice su podignute protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

Navedene osobe se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi Tužiteljstvo

Komentari (57)
  • Nije to nikakav međunarodni sukob novinaru !! To je velikosrpska agresija na Bosnu i Hrecegovinu s ciljem protjerivanja nesrpskog stanovništva i pripajanjem Bosne Srbiji. Ali nećete razbojnici!!!!!!! I tebe novinaru može biti sram što si to tako naveo.

    30. 12. 2016,   14:09
  • A kad će četnici odgovarat za počinjene zločine u Hrvatskoj nad Hrvatima, kad će Srbija platit odštetu Hrvatskoj zbog razaranja i uništavanja Hrvatske imovine sa ciljem da se Hrvatski teritorij pripoji Srbiji, kad? izgleda da nikad.

    30. 12. 2016,   14:15
  • šteta što im nije ispunjena želja da svi žive u jednoj državi, preko drine.

    30. 12. 2016,   13:49