Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban će ipak pričekati izbore: Mađari neće zatvoriti granicu?

None Foto: REUTERS/PIXSELL 4

Mađarski premijer navodno je odlučio pričekati sa zatvaranjem granice do 8. 11., kada se u Hrvatskoj održavaju izbori. Navodno će odlučiti kada vidi rezultate izbora

Hrvatska i dalje organizirano prevozi izbjeglice prema Mađarskoj. Do sada je u Hrvatsku ušlo više od 130.000 izbjeglica, a već danima se iščekuje hoće li Mađarska doista ostvariti svoje prijetnje te pokušati u potpunosti zatvoriti granicu prema Hrvatskoj. 

No, mađarski premijer Viktor Orban navodno je odlučio pričekati sa zatvaranjem granice do 8. studenog, kada se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori. Orban će navodno donijeti odluku kada vidi rezultate.

Ovu informaciju donosi najposjećeniji mađarski portal Origo, pozivajući se na izvore bliske Orbanovoj vladi, a prenosi RTL.

Reuters

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je bila u službenom posjetu Mađarskoj, a, kako piše RTL, čini se da se puno bolje sporazumjela s mađarskim premijerom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom nego što je to pošlo za rukom hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

Nakon sastanka s mađarskim premijerom, predsjednica je na novinarsko pitanje o tome je li od Orbana tražila da ne zatvara granice izrazila uvjerenje da Mađarska neće zatvoriti službene granice. 

Istaknula je i kako ona ne može od mađarskog premijera "tražiti da ne kontrolira zelene dijelove", ali je naglasila kako joj Viktor Orban nije rekao kad bi mogao zatvoriti granicu.

Komentari (71)
  • DIO 1 - Eto SDP-ejcima izgovora i krivca za veliko-vjerojatni poraz na parlamentarnim izborima,, pa čak i od družine novo-staro-pečenog tate T. Karamarka i njegove ekipe. Krivci su zli i podli Mađari i njihov duče, Viktor koji če valjda pod prijetnjom kamđije (vrsta biča) tjerati Hrvate da glasaju za njegova prijatelja Tomu. I Razumljivo Kolinda koja je Viktora šarmirala i nagovorila da učini prethodno-napisano. Dakle Viktor i Mađari su krivi,, a ni pod razno Zokijeva ekipa koja se za svog mandata jedino trudila čim više oponašati HDZ, a od mnogo reklamiranog plana 21 nije ispunila NIŠTA. Eto, na kraju smo doživjeli i to da su SDP-ejci postali veći nacionalisti od HDZ-ovaca. Skoro pa šovinisti. Istina je doduše da Zokijeva ekipa nije imala afere veličine Fimi medije ili INA-MOL-a, iako za ovu zadnju nisu baš potpuna nevinašca, jer je SDP Račanova vlada prva prodala INA-u, uz još INA-ina naftna polja Bijele Noći u Sibiru. Ali, ak malo bolje pogledamo, ispada da su Zokijevi ministri, pomoćnici i savjetnici, župani i načelnici te saborski zastupnici bili akteri 30tak sasvim solidnih skandala zbog kojih bi većina, prema skandinavskim mjerilima bila predmet zanimanja MUP-a i velebnog DORH-a,,, a o ostavkama da i ne pišem. Po svemu dosad viđenom u zadnje 4 godine ispada da; SU ZOKIJEVI MINISTRI I DUŽNOSNICI USPJEVALI ODOLJEVATI ISKUŠENJIMA I NAPASTIMA NOVČANE PRIRODE SAMO AKO U NJIH NISU UPADALI.....nastavak sljedi dolje...

    8. 10. 2015,   15:19
  • ... zahvaljujući Vrhovnic Mađari neće praviti probleme ovoj vladi na odlasku koja je u tehničkom mandatu u "hladnom pogonu" ... odgovorno, domoljubno i državnički od Vrhovnice ... strava ...

    8. 10. 2015,   14:24
  • Kad počne povratak odmah bu se hermetički zatvoril.Pametan je to čovjek!

    8. 10. 2015,   13:00