Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban: Masovna migracija je suprotna mađarskom ustavu

None Foto: KAI PFAFFENBACH

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je kazao da vlada nije u situaciji da podrži masovnu migraciju koja bi bila proturječna ustavu usvojenom prije pet godina

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je kazao da vlada nije u situaciji da podrži masovnu migraciju koja bi bila proturječna ustavu usvojenom prije pet godina u kojem se, između ostalog, navodi kršćanstvo kao snaga za očuvanje nacije.

Orban je u mađarskom parlamentu u Budimpešti govorio na obilježavanju petogodišnjice usvajanja ustava.

Podsjećajući na ustavnu obvezu zaštite mađarskih građana, premijer je kazao da "moramo znati tko želi doći u našu zemlju i zašto, a mi imamo pravo odlučiti s kim želimo živjeti zajedno, a s kim ne".

Dodao je da odredbe "Schengena 2.0" služe zaštiti vanjskih granica Europe te da oni koji žele doći u Europu moraju proći postupak evaluacije izvan granica kontinenta.

Također, poručio je Orban, "odgovore na demografske izazove i izazove vezane uz slobodno tržište moraju dati same suverene države".

Mađarska i ostale srednjoeuropske zemlje su sposobnije iznjedriti "održive odgovore na razne krize" jer su te države spremnije za akciju od ostalih zemalja.

Razlog tome je, tvrdi Orban, što Mađarska ima moderan ustav koji nudi odgovore na to "od kuda Mađari dolaze, gdje su sada i kamo idu", dok je Europa u stanju "poricanja svoje prošlosti i budućnosti te opterećena mučenjem same sebe". To je vidljivo, zaključio je, iz čestih napada Europe na njegovu zemlju i Poljsku.

Komentari (9)
  • Bravo Obran vi ste jedini u EU koji cuva i drzi do svoga naroda.

    25. 4. 2016,   19:25
  • "Mađarska ima moderan ustav koji nudi odgovore na to "od kuda Mađari dolaze, gdje su sada i kamo idu", dok je Europa u stanju "poricanja svoje prošlosti i budućnosti te opterećena mučenjem same sebe." Mađarska ima pravog lidera koji štiti ustav svoje zemlje, svoj narod i svoju zemlju, bez obzira na sve napade i pritiske iz Europe. Tako se voli domovina!

    25. 4. 2016,   19:15
  • nema se sta rec nego mu svaka cast kako brani svoju zemlju, mislim da se hrvatska triba stavit uz bok majdarskoj jer uz taj bok ide i austrija .. pa sad... heh ..hrvatska mora poslat jasan stav a ne kmecanje..mislim da je i europi puna kapa hrvatskog kmecanja i mislim da se svi sa nama sprdaju na veliko

    25. 4. 2016,   20:12