Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban: Na izbjeglice nećemo pucati, ali ne smiju preko zida

None Foto: REUTERS/PIXSELL 5

Za izbjeglice s Bliskog istoka, Afrike i Azije mađarski premijer drži da je većinom riječ o ljudima koji bježe od siromaštva, a ne o izbjeglicama kojima hitno treba azil

Iako je najavio čak i slanje vojske na svoje južne granice , mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako njegova zemlja na izbjeglice neće pucati, ali neće im ni dopustiti da preskoče ogradu.

- Mi smo otvoreni za razgovore o europskim kvotama za prijem izbjeglica nakon što granica bude zapečaćena - rekao je Orban u intervjuu za austrijski ORF.

Za izbjeglice s Bliskog istoka, Afrike i Azije smatra da je u većini slučajevima riječ o ljudima koji bježe od siromaštva , a ne o izbjeglicama kojima treba azil.

- Mi štitimo Europu  skladu s pravilima koja kažu da se granica može prijeći samo u određenim područjima i na kontroliran način, nakon registracije kaže Orban i dodaje da vojska neće pucati, ali će svatko tko pokuša prijeći ogradu biti uhićen i procesuiran .

POGLEDAJTE VIDEO: Mađarska granična žica

Mađarska je nedavno završila postavljanje metalne ograde i bodljikave žice na svojoj granici sa Srbijom. Plan je za nekoliko mjeseci ogradu zamijeniti zidom. Orban je prošloga tjedna najavio čak i mogućnost gradnje zida prema Hrvatskoj počnu li izbjeglice preko naše zemlje ulaziti u Mađarsku tj. u Schengenski prostor.

Komentari (99)
  • Prvi političar koji muda! Za razliku od domaćih koji ne smiju prdnut ako EU ne odobri.

    7. 9. 2015,   09:06
  • covjek koji je svjestan crnog crnila u europi.

    7. 9. 2015,   09:03
  • Ovaj čovjek je legenda! Svaka riječ mu je na mjestu

    7. 9. 2015,   09:17