Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban: Ne primamo izbjeglice, kvote koje nameće EU su lude

None Foto: DPA/PIXSELL

Mađarska je izrazila oštro protivljenje sustavu kvota koji bi članice EU obvezao na prihvat imigranata. Predlaže se da EU do 2020. prihvati 20.000 useljenika godišnje

Mađarska je izrazila oštro protivljenje sustavu kvota koji bi članice Europske unije obvezao na prihvat imigranata. Iako EU traži pravednije raspoređivanje tražitelja azila kako bi rasteretila države koje su, zbog geografskog položaja, prve na udaru pridošlica, Mađari poručuju da nikakve izbjeglice na temelju odluke EU neće primati.

- Učinit ćemo sve da uvođenje takvih kvota spriječimo u Bruxellesu - rekao je predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar.

Upravo je mađarski premijer, Viktor Orban, kvote koje predlaže EU nazvao "ludima".

On ne želi prihvatiti shemu premještanja imigranata na području cijele EU koja bi ponudila i mogućnost dolaska budućim imigrantima koji sada žive izvan EU, mahom u afričkim i azijskim zemljama.  

UNHCR je predložio da EU prihvati 20.000 useljenika godišnje do 2020. godine.

O tom će prijedlogu zemlje članice EU raspravljati u lipnju. Očekuje se otpor nekih članica osobito Velike Britanije

Komentari (109)
  • Neka ih prihvate one zemlje koje su pokrenule te ratove u njihovim zemljama, kao uvest će demokraciju! Da nisu dirali, Gadafija prvenstveno, nebi sad bilo izbjeglica i imali velikog saveznika, ali ne oni su htjeli njegov novac u Talijanskim bankama i njegovu naftu!!!! Pa sad neka uzmu i izbjeglice!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    14. 5. 2015,   18:47
  • svaka čast Orbanu, premijeru koji brine o nacionalnim interesima. oni koji su napravili od ovih nesretnih ljudi očajnike i koji su od Mediterana napravili grobnicu neka i plate zbrinjavanje izbjeglica, Italija, Francuska, Njemačka, Britanija. oni su slali svoje plaćene ubojice da tamo započnu ratove i te ljude dovedu u tu poziciju. Berluskoni se obavezao da će Libiji platiti 5 milijardi eura za zločine talijanskih fašista koji su tridesetih godina prošlog stoljeća u konc-logorima ubijali Libijce. umjesto plaćanja odštete oni su poslali plaćenike da unište njihovu zemlju.

    14. 5. 2015,   18:56
  • bravo madjarska, tako i triba.. sve ih poslat nazad kako su i dosli... samo eto sta ce eu pritisnit malo jace ako ne poslusate

    14. 5. 2015,   18:43