Obavijesti

News

Komentari 1

Orban pozvao Izrael i Poljsku da izglade spor oko holokausta

Orban pozvao Izrael i Poljsku da izglade spor oko holokausta
1

Kada imate dobre prijatelje koji su u diskusiji, možete se samo nadati da će oni izravno razgovarati jedni s drugima i poboljšati situaciju. Tome se nadam, rekao je Orban

VIDEO

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Poljsku i Izrael da izglade spor izazvan izraelskim optužbama o poljskom suučesništvu u holokaustu zbog čega u utorak u Jeruzalemu nije mogao biti održan prvi sastanak Višegradske skupine izvan Europe.

Orban i njegovi kolege po dužnosti iz Slovačke i Češke razgovarali su s izraelskim domaćinom Benjaminom Netanyahu u Jeruzalemu gdje je trebao biti održan sastanak Višegradske skupine što je onemogućio izostanak četvrte članice, Poljske. 

- Mislim da bi bilo bolje da su oni ovdje, nas s Poljskom veže dobro prijateljstvo, kao i dobro prijateljstvo s Izraelom - rekao je Orban odgovarajući na pitanje novinara je li razočaran izostankom Poljske s prvog sastanka V4 izvan Europe.

'Orban je sjajan diplomat'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada imate dobre prijatelje koji su u diskusiji, možete se samo nadati da će oni izravno razgovarati jedni s drugima i poboljšati situaciju. Tome se nadam - rekao je Orban, kao prenosi agencija Reuters. 

Poljska proziva Izrael: Premijer Netanyahu ih je uvrijedio?
Poljska proziva Izrael: Premijer Netanyahu ih je uvrijedio?

Netanyahu, koji je stajao uz Orbana, samo je rekao da je mađarski premijer 'sjajan diplomat', dodaje Reuters. 

Spor je počeo u četvrtak na rubu međunarodnog summita o Bliskom istoku u Varšavi kada je izraelski list prenio riječi izraelskog premijera da su Poljaci surađivali u holokaustu.

Iako je izraelski dužnosnik objasnio da je list The Jerusalem Post krivo prenio Netanyahuove riječi i naknadno objavio ispravljenu izjavu da je premijer govorio o 'Poljacima, a ne o poljskome narodu ili Poljskoj', službena Varšava nije bila zadovoljna. 

Premijer Mateusz Morawiecki otkazao je put u Izrael i odlučeno je da će na sastanku V4 u Jeruzalemu biti ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz. 

Umjesto smirivanja, afera se razbuktala u nedjelju kada je netom imenovan izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao da je 'velik broj Poljaka surađivao s nacistima' i pritom je citirao izjavu bivšeg izraelskog premijera Yitzhaka Shamira da 'Poljaci usišu antisemitizam s majčinim mlijekom'.

Morawiecki je Katzovu izjavu nazvao 'rasističkom i neprihvatljvom' te je odlučio  da nitko od Poljaka neće putovati u Jeruzalem. 

Summit V4 koji je trebao za Izrael predstavljati diplomatski uspjeh time se pretvorio u gordijski čvor, piše agencija AFP. 

Protuteža zapadnoj EU 

- Vrlo je žalosno dovoditi u pitanje odnose s državama koje su 'vrlo prijateljski' nastrojene prema Izraelu u trenutku kada Izrael želi diplomatski uspjeh, rekao je bivši izraelski veleposlanik u Varšavi Zvi Ravner.

Ocijenio je da je izjava šefa izraelske diplomacije "suvišna" i da je izazvala "priličnu štetu". 

Netanyahu želi iskoristiti Višegradsku skupinu kao protutežu zapadnoj Europskoj uniji koja kritizira izraelsku politiku prema Palestincima, posebice širenje židovskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali.

'Ne idemo u Izrael, optužbe za holokaust su neprihvatljive'
'Ne idemo u Izrael, optužbe za holokaust su neprihvatljive'

Na tlu Poljske nacisti su imali brojne koncentracijske logore za istrebljenje Židova kojih je ubijeno šest milijuna u holokaustu i to je pitanje lani izazvalo izraelsko-poljski diplomatski spor. 

Mnogi Poljaci i danas odbijaju prihvatiti istraživanje koje pokazuje da su tisuće Poljaka sudjelovale u holokaustu, dok su istodobno tisuće drugih Poljaka riskirale vlastiti život da pomognu Židovima, te tvrde da Zapad nije odao Poljskoj priznanje za goleme žrtve koje je podnijela u vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Napetosti su iskrsnule i lani kada je Poljska uvela novi zakon kojim se uporaba sintagme "poljski logori smrti" može kazniti zatvorom do tri godine, ali je zatvorsku kaznu kao sankciju ukinula nakon pritiska Sjedinjenih Država i Izraela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti