Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban traži da odustanemo od uhićenja i progona Hernadija

None Foto: Pixsell

Mađarska je dobila europski uhidbeni nalog za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, ali ga ne prihvaćaju jer je, kako kažu, napisan na hrvatskom

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je kako izvanredna kvaliteta odnosa Mađarske i Hrvatske toliko je vrijedna da ne smije biti uništena zbog neke kompanije ili poslovanja, prenosi agencija MTI.

- Hrvatska bi trebala razmotriti kupnju gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima - rekao je Orban

Orban smatra kako sukob Ine i MOL-a treba gledati isključivo kao poslovni konflikt. Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao je sudjelovanje na Croatia Forumu u Dubrovniku zbog sukoba, piše HRT

Orban kaže kako će prihvatiti ako 'oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili sa skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način bez uhićenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi'. 

Podsjetimo, protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Sumnjiči ga se da je podmitio Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi prepustio MOL-u upravljačka prava Ine. Bivši premijer zbog toga je osuđen na 10 godina zatvora. MOL tvrdi kako raspisivanje tjeralice i EUN-a hrvatske vlasti krše zakon EU te najavio kako će se boriti protiv toga. Iako vjeruju da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. razgovarat će s Vladom ako se odluče prodati. 

Milanović je rekao kako nije sretan zbog događaja i zamolio ministre da ne komentiraju slučaj. 

"Nemamo novaca za Inu"

Nakon što je mađarski premijer Orbana izjavio da je MOL spreman prodati dionice Ine Hrvatskoj, postavilo se pitanje imali li Hrvatska za to novca. Domagoj Ivan Milošević (HDZ) napomenuo je da je Ina strateško nacionalno pitanje ne samo gospodarsko, ali i nastavio;

- Nažalost na način koji aktualna vlada vodi ekonomiju, nemamo novca za to. Evidentno je iz smjernica ekonomske i fiskalne politike da Vlada planira samo u dvije godine stvoriti novi dug od 5 milijardi eura s kamatom koja raste. Nažalost kad bismo i htjeli to nije moguće - kazao je.

Nevjerojatno mu je da premijer koji je se zbog "Lex Perkovića" sukobio s EK i Njemačkom sada poziva na suzdržanost kada je u pitanju komunikacija vezana za udjele i poslovanje Ine.

Mađari ne prihvaćaju uhidbeni nalog jer je napisan na hrvatskom

Mađarsko ministarstvo pravosuđa zaprimilo je europski uhidbeni nalog za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, ali on nije sastavljen u ispravnom obliku, javlja agencija MTI, a prenosi HRT

Glasnogovornica mađarskog ministarstva Anna Isola kazala je da je nalog napisan na hrvatskom jeziku, a službeno prihvaćeni jezici su mađarski, engleski, njemački i francuski. Dodala je kako očekuje da uskoro stigne ispravna verzija.

'Hrvatska moguć kupac, ali nema pravo prvokupa'

Komentari (80)
  • Aha, bez uhićenja? Zašto? Da se ne dozna tko je odobrio mito, tko je Hernadiju dao zeleno svjetlo? Možda ima još umješanih,malo zapadnije?

    4. 10. 2013,   11:36
  • Svatko se češe tamo gdje ga svrbi, a Mađare izgleda jaaakooo zasvrbilo. Premijer Orban imama i te kako saznanja u " poslovanju" MOL-a u HR.

    4. 10. 2013,   12:17
  • Ne razumijem, ako je to, po tumačenju mađarskog premijera, poslovni konflikt između INA-e i MOL-a, zašto onda on kao premijer tako istupa? Zašto ne dozvoli ispitivanje čelnika kompanije, jer je naš bivši premijer osuđen za primanje mita od dotičnog gospodina? Od kakvog je nacionalnog interesa šef NO jedne mađarske kompanije, a u kojoj je mađarska Vlada vlasnik te kompanije svega 25%? Čini mi se da Mađarska radi Hernadija vrši ne viđeni politički pritisak na Hrvatsku radi zaštite osumnjičenika za koruptivna djela.

    4. 10. 2013,   12:10