Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orban uvjeren: U Europu će doći 100 milijuna muslimana

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Mađarski premijer Viktor Orban je u intervjuu za njemački Die Welt smatra da će u budućnosti u Europi biti više muslimana nego kršćana i kaže: 'Za sve smo mi krivi'

Čak sto milijuna migranata s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike mađarski premijer Viktor Orban očekuje u Europi. U intervjuu za njemački Die Welt rekao je i da će u budućnosti u Europi biti više muslimana nego kršćana, prenosi Večernji list.

Tvrdi i da je filantropski stav EU i Njemačke pokrenuo val izbjeglica prema Europi.

Mi smo krivi jer smo svi zajedno, mediji, trustovi mozgova, političari, liberalnim pristupom stvorili dojam da mogu doći – kaže Orban.

'Imamo nekoliko tisuća mjesta u zatvorima'

– Mađarska policija uhitila je 200 ljudi na granici, bude li tako svaki dan, hoćete li imati mjesta u zatvorima? – pitao je mađarskog premijera novinar Boris Kalnoky.

– Da, imamo nekoliko tisuća mjesta u zatvorima – rekao je Orban.

Nabrojio je i kako vidi razlike između europske kulture i kulture izbjeglica, najavio je krizu identiteta u Europi ako se izbjegličkom krizom bude loše upravljalo.

'Očito je da će kršćani izgubiti od muslimana'

Ostane li u Europi puno muslimana, očito je da će kršćani izgubiti to natjecanje, zbog demografskih razloga. Studiozno smo proučavali što se dogodilo u zapadnim društvima. Unatoč najboljim namjerama vlasti, u tim su zemljama nastala paralelna društva, muslimanski se slojevi nisu integrirali. Žive jedni pokraj drugih – kaže Orban pa objašnjava kako nije riječ o Bogu, o tome da je netko kršćanin, a netko drugi musliman, nego o kulturi.

Riječ je o načinu života, slobodama, seksualnim navikama, jednakosti između muškaraca i žena – zaključuje Orban pa objašnjava kako muslimani stavljaju naglasak na obitelj, djecu, koheziju zajednice te naglašava da su u tome jači od nas.

– I to je razlog zašto će njih na kraju biti više. To je jednostavna matematika – ističe. Na pitanje o tome ima li Europa moralnu obvezu u izbjegličkoj krizi, odgovorio je da svi imaju tu moralnu obvezu.

– Mađarska je europska i kršćanska zemlja, to je naša kultura. Mi moramo preuzeti odgovornost i shvatiti ozbiljno svoju moralnu dužnost.

'Riječ je o održavanju naše kulture'

Međutim, prva obveza mora nam biti zaustaviti priljev migranata jer će na putu preko mora umrijeti njih 10 do 15 posto – dodao je.

Želi li održati Mađarsku etnički čistom, pitao je novinar, na što je Orban odgovorio da je malo naroda koji su tako izmiješane krvi kao što su to Mađari.

– Ali, riječ je o održavanju naše kulture. Gledamo natrag u našu vrlo dugu povijest te želimo da se tako i nastavi – rekao je. Ističe i da bi bilo pametno ne uništavati stabilne europske države.

– U Siriji smo mi Europljani i Amerikanci podržali jednu de facto nepostojeću oporbu, iako je bilo jasno da ona ne može voditi zemlju. Iz toga valja zapamtiti za kasnije: ne uništavajmo više države.

Komentari (307)
  • sve što si reko ti je na mjestu,u budućnosti češ biti poznat zbog svojih upozorenja i politike,ali bit će kasno svejedno svaka čast Orban ti si pravi premijer

    18. 9. 2015,   17:33
  • nije da ga bas simpatiziram ali covijek zna kaj prica!

    18. 9. 2015,   17:27
  • konacno da je netko priznao da je amerika krivac

    18. 9. 2015,   17:29