Obavijesti

News

Komentari 102

Pusić: 'Deklaracija je miješanje u unutrašnje stvari u BIH...'

Pusić: 'Deklaracija je miješanje u unutrašnje stvari u BIH...'
2

Ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata, ona ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ovo je deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH, poručila je Vesna Pusić

VIDEO

Najnovije informacije...

Ova deklaracija ide protiv ugleda, utjecaja i interesa Hrvatske, ustvrdila je u Vesna Pusić (GLAS) navodeći da je zahtjev za izmjene Ustava i izbornih zakona u BiH direktno miješanje u unutarnje stvari BiH. To su navodno rekli i tri provjerenika EU. 

- Ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata, ona ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ovo je deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH - poručila je Pusić. 

Navela je i kako Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH.


Deklaracija o položaju Hrvata u BiH dokument je koji se našao pred zastupnicima. U dokumentu se kroz šest točaka na 20 stranica upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH. Navodi se među ostalim da je za uspješno funkcioniranje BiH ključno da svi konstitutivni narodi budu ravnopravni. Poziva se na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

- Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i kod pristupanju EU traži od nas da ovoj temi ne pristupamo stranački, nego nacionalno - rekao je predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ). 

Svađa zbog kupnje zastupnika: Počistite pred svojim vratima!'
Svađa zbog kupnje zastupnika: Počistite pred svojim vratima!'

Napomenuo je kako se dokument ne donosi zbog rezultata izbora u BiH.

Zagreb: Sabor odbacio prijedlog oporbe za opoziv ministra Kujundžića

Replicirao mu je Hrvoje Zekanović (Hrast). 

- Bojim se da ćemo uskoro donositi još koji deklaraciju, jer ova ne nudi rješenje. Hrvatski narod mora biti suveren. Rješenje koje se nitko neće usuditi reći je treći entitet. To je jedini spas za hrvatski narod - poručio je Zekanović.

Ljubić mu je uzvratio kako deklaracija daje do znanja koji su problemi. 

- Lako je izreći bombastične riječi, ali iza toga slijedi i provedba - kazao je Ljubić. 

Zastupnici rade do petka pa se onda - mjesec dana odmaraju!?
Zastupnici rade do petka pa se onda - mjesec dana odmaraju!?

Nenad Stazić (SDP) ustvrdio je kako je netočno da se deklaracija predlaže bez obzira na izbore u BiH.

Dokument je nazvao štetnim. 

- Tvrdite da su ta pravila na štetu hrvatskog naroda. Po tim istim pravilima je ranije Dragan Čović biran na tu funkciju. Što onda niste predlagali i bunili? Vas smeta što je izabran Željko Komšić. Hrvat da, ali ne član HDZ-a. To me podsjeća na situaciju iz 1997. kada Franjo Tuđman nije htio priznati četiri legalno izabrana gradonačelnika Zagreba. To je demokracija ala HDZ - ustvrdio je Stazić.

Ljubić mu je uzvratio kako nije istina da nisu prije reagirali te je podsjetio kako je on podnio ustavnu tužbu.

- Željko Komšić nije personalno pitanje, on je za nas ustavno pitanje - poručio je.

Nezavisni zastupnik Marko Vučetić navodi kako je točno da Hrvati ima problema u odnosu prema ostala dva naroda, ali kaže, ima problema i sa svojim legitimno izabranim predstavnicima primjerice s Draganom Čovićem. 

- Da je Dragan Čović bio onoliko inventivnosti koliko je upotrijebio u osobno i profesionalno bogaćenje usmjerio prema bogaćenju demokratskih procesa onda bi u BiH Hrvati bili u kudikamo drugačijem položaju nego sada - kazao je. 

Čeka ih mjesec dana odmora: Moraju raspraviti 30 točaka
Čeka ih mjesec dana odmora: Moraju raspraviti 30 točaka

Joška Klisovića (SDP) zanimalo je smatra li Ljubić da je Komšić legalno izabran član predsjedništva BiH. 

- Izbor Komšića je politička činjenica i BiH će s tim morati živjeti. No jasno je da taj izbor nije s duhom Daytona - odgovorio je Ljubić.

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić čestitao je Ljubiću što ga je uspio uznemiriti. 

- Kada govorite o provedbi prava, uznemirim se. Dio ste kontinuiteta, vi i vaš veliki vođa Dragan Čović ste odgovorni za stanje u kojem se Hrvati nalaze u BiH - ustvrdio je Orepić. 

Slaže se da treba osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, ali i nastavlja:

- Činjenica je da nema ravnopravnosti između samih Hrvata u BiH. Dijele se na one vaše malobrojne koji su bahati i one samoostvarene skromne ljude koji drže vas i takvu elitu. Zato da bi napravili prvi korak za boljitak hrvatskog naroda podnesite ostavku vi i vaš veliki vođa - poručio je Orepić.

- Cilj deklaracije nisu ni Ljubić ni Čović, mi smo prolazna kategorija. Usvajanjem izbornog zakona temeljem principa za koji se mi zalažemo lakše ćete se nas riješiti, ako se želite riješiti - odgovorio mu je Ljubić.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je kako je Željko Komšić isto legitiman koliko i Andrej Plenković

- To vam ovdje u Saboru ne smeta, a na sav glas se bunite protiv toga kad se to radi o slučaju iz druge države - kazao je Maras.  

Pernar ponovno otjeran iz sabornice

Tijekom rasprave o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, Ivan Pernar (Živi zid) za govornicom je počeo vikati kako HDZ želi da Dragan Čović bude član Predsjedništva BiH. 

- Dok Hrvati nestaju iz BiH on odnosno njegova obitelj gradi vilu odnosno hacijendu koje se ne bi posramili ni narko bosovi u Kolumbiji. Zar vas to nije sramota? Za kvadrat njegove vile više spremni ste raseliti vlastiti narod i upropastiti ga. Je li moguće da se mijenja tok rijeke da bi  - vikao je Pernar i isprovocirao opomene.

Predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ) izrekao mu je opomenu i oduzeo riječ, ali to Pernara nije zaustavilo te je galamio: 

- Nećete me ušutkavati. Svoje poltrone možete ušutkavati, iskazi iz DORH-a mogu nestajati. Istinu možete skrivati tamo gdje vi utječete na nju - vikao je Pernar, nakon čega je Brkić pozvao stražu da zastupniku pokaže izlazna vrata iz sabornice.

Odjeven u svoje novo Heraldi odjelo koje šeta već dva dana, Pernar je ponovno udaljenjen sa sjednice. 

- Sram vas može biti s cijelim HDZ-om - poručio je Pernar i sam izašao iz Velike vijećnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca