Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orešković: Za rejting su bitniji rezultati od političkog iskustva

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Bivša vlada je imala četiri godine i iskustvo, a rejting je pao dva puta. Tako da ne znam koliko je bitno političko iskustvo, na kraju su bitni rezultati - kaže Orešković

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u subotu da su od političkog iskustva bitniji rezultati, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch o zadržavanju negativnog izgleda hrvatskog kreditnoga rejtinga, kao i ocjenu Fitcha da zbog manjka političkog iskustva premijera, postoji sumnja u mogućnost Vlade da to promijeni.

Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB+' rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor's.

"Bivša vlada je imala četiri godine i političko iskustvo, a rejting je pao dva puta. Tako da ne znam koliko je bitno političko iskustvo, na kraju su bitni rezultati", izjavio je  novinarima premijer Orešković večeras uoči proslave kineske Nove godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

"Poslali su nam poruku, kao i drugi investitori, agencije i Europska komisija; ukoliko će vidjeti rezultate promijenit će se rejting", naglasio je premijer, dodavši da je ta poruka vrlo jasna. 

"I ja sam već mjesec i pol vrlo jasno komunicirao poruku. Dug raste 90 posto, očekuju promjene, da se deficit i dug smanje; dok se to ne vidi, nećemo vidjeti ništa drugo i to promijeniti", rekao je  Orešković.

"Ukoliko vide da će se dug početi smanjivati, da će se kroz proračun vidjeti reforme, da će deficit pasti, rejting će se okrenuti u pozitivnom smjeru. Spremni smo fokusirati se na javni dug, u pravo vrijeme ćemo vidjeti da će se rejting promijeniti", zaključio je premijer.

Komentari (272)
  • Ja želim iskomunicirati da nismo još ništa komunicirali o konkretnim potezima za oporavak zemlje. Bilo bi vrijeme da čujemo nešto pametno, a da nije o Crnoji, Grmoji ili nedostatku kadrova u ministarstvima.

    30. 1. 2016,   21:11
  • kako premijer samo lijepo komunicira sa maskotom " bivšeg " u krilu ! ( slićnih upadica je bilo , a još ih ima na temu " kartonske " ) ,

    30. 1. 2016,   21:08
  • Podrška Premijeru!

    30. 1. 2016,   21:04