Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oriđiđi, majke mi: 'Ma nije to hrvatska, već zastava Genove'

None Foto: Čitatelj 24sata 2

Hrvat je na štandu sa suvenirima naišao na snježnu kuglu talijanskog grada ukrašenu motivima vezanim uz Hrvatsku. Prodavači su uvjereni da su u pravu...

Naravno da mu je odmah privuklo pažnju. Čim je vidio mladiće koji prodaju kuglice s hrvatskom zastavom, otišao je do njih i pitao ih što im je to, prepričava čitatelj Stipan, čiji je rođak Dragan Oršulić u Genovi naišao na neobične suvenire.

Oršulić, koji plovi kruzerom, nedavno je doplovio i do Genove, gdje je imao što vidjeti. Blizu mjesta na kojem su se zaustavili i iskrcali bio je strateški postavljen štand s ukrasnim kuglicama i drugim turističkim drangulijama. Prvo je, kaže Stipan, rođak Dragan uočio da je na jednoj od vodenih kuglica s dupinom nacrtana hrvatska zastava. Ispod nje je, međutim, pisalo “Genova”. Dragan je, kaže Stipan, momke odmah pitao da mu objasne kakva je to figurica i smijao se njihovoj zdušnoj priči.


- Na jednoj je bio onaj poznati obris Hrvatske, njenog izgleda na karti, a ovi su pričali da se radi o obliku stare đenovske države i zaljeva. Potom, na onoj s dupinom i zastavom tvrdili su da se radi o staroj zastavi Genove. Na kraju, za motiv grada Trogira nadugo su i naširoko objašnjavali da prikazuje crkvu i palaču u starome dijelu grada, ali ne Trogira nego Genove - priča Stipan. 


Kako su Dragana trgovački “znalci” dobro nasmijali, jednu je figuru od njih i kupio, i to za deset eura. 


- Nije im rekao da nemaju pojma. Ostavio ih je u namjernom ili nenamjernom, ali svakako blaženom neznanju - zaključuje Stipan. 

Komentari (112)
  • a kaj sad malo su kinezi zeznuli snježne kugle.... događa se :)))

    21. 2. 2015,   21:59
  • Ah, briga njih... ipak su mu na kraju uvalili figuru za 10 eura.

    21. 2. 2015,   21:54
  • Prodavač je fetivi Talijanac ;)

    21. 2. 2015,   21:54